Český statistický úřad: Průmyslová produkce v říjnu stagnovala

09.12.2019 14:05

„Průmysl dál zpomaluje. Navíc narazil na vysokou srovnávací základnu z loňského roku. V říjnu průmyslová produkce očištěná o vliv počtu pracovních dnů meziročně klesla o 0,4,“ říká Radek Matějka, ředitel odboru statistiky průmyslu, stavebnictví a energetiky ČSÚ.

Český statistický úřad: Průmyslová produkce v říjnu stagnovala
Foto: ČSÚ
Popisek: Logo Českého statistického úřadu

Průmyslová produkce v říjnu po očištění o vliv počtu pracovních dnů reálně meziročně klesla o 0,4 %. Po vyloučení sezónních vlivů byla meziměsíčně nižší o 0,1 %. Hodnota nových zakázek se meziročně snížila o 4,8 %.

Průmyslová produkce (meziroční indexy, očištěno o vliv počtu pracovních dnů)

Průmyslová produkce1 v říjnu 2019 byla reálně meziměsíčně nižší o 0,1 %. Meziročně klesla o 0,4 %. K meziroční změně průmyslové produkce nejvíce přispěla odvětví výroba kovových konstrukcí a kovodělných výrobků (příspěvek -0,5 procentního bodu, pokles o 4,8 %), výroba základních kovů, hutní zpracování kovů; slévárenství (příspěvek -0,3 p. b., pokles o 10,7 %) a výroba strojů a zařízení (příspěvek -0,3 p. b., pokles o 3,3 %). Průmyslová produkce vzrostla v odvětvích výroba elektrických zařízení (příspěvek +0,5 p. b., růst o 7,5 %), výroba a rozvod elektřiny, plynu, tepla, a klimatizovaného vzduchu (příspěvek +0,4 p. b., růst o 3,8 %) a výroba základních farmaceutických výrobků a farmaceutických přípravků (příspěvek +0,3 p. b., růst o 25,3 %). Bez očištění byla průmyslová produkce meziročně nižší o 3,0 % (v říjnu 2019 bylo o jeden pracovní den méně než v říjnu 2018).

Tržby a nové zakázky v průmyslu

Tržby z průmyslové činnosti v běžných cenách2 v říjnu 2019 meziročně klesly o 2,1 %. Tržby z přímého vývozu průmyslových podniků se snížily v běžných cenách o 3,6 %. Domácí tržby, které zahrnují i nepřímý vývoz prostřednictvím neprůmyslových podniků, v běžných cenách klesly o 0,1 %.

Index průmyslové produkce (bazické indexy)

Hodnota nových zakázek2 v říjnu 2019 ve sledovaných odvětvích meziročně klesla o 4,8 %. Nové zakázky ze zahraničí se snížily o 7,0 %, zatímco tuzemské nové zakázky vzrostly o 0,4 %. K celkovému meziročnímu poklesu nových zakázek přispěla odvětví výroba ostatních dopravních prostředků a zařízení (příspěvek -1,4 p. b., pokles o 43,1 %), výroba motorových vozidel, přívěsů a návěsů (příspěvek -1,0 p. b., pokles o 2,6 %) a výroba kovových konstrukcí a kovodělných výrobků (příspěvek -0,8 p. b., pokles o 6,9 %). Nové zakázky vzrostly v odvětvích výroba základních farmaceutických výrobků a farmaceutických přípravků (příspěvek +0,4 p. b., růst o 39,5 %), výroba elektrických zařízení (příspěvek +0,3 p. b., růst o 3,3 %) a výroba oděvů (příspěvek +0,03 p. b., růst o 4,5 %).

Index průmyslové produkce (meziroční indexy)

Průměrný evidenční počet zaměstnanců3 v průmyslu se v říjnu 2019 meziročně snížil o 1,3 %. Průměrná hrubá měsíční nominální mzda těchto zaměstnanců v říjnu 2019 meziročně vzrostla o 5,3 %.

Podle údajů zveřejněných Eurostatem průmyslová produkce v září 2019 v EU28 meziročně klesla po očištění o vliv počtu pracovních dnů o 1,2 %. Podle předběžného harmonogramu Eurostat zveřejní údaje za říjen 2019 dne 12. 12. 2019.

Index průmyslové produkce – mezinárodní srovnání (bazické indexy, sezónně očištěno)

Poznámky:
1) Meziroční vývoj průmyslové produkce, není-li uvedeno jinak, je publikován po očištění o vliv počtu pracovních dnů. Meziměsíční, popř. mezičtvrtletní tempa jsou očištěna také o vliv sezónnosti. Příspěvky k růstu, nebo poklesu, jsou počítány z dat očištěných o vliv počtu pracovních dnů.
2) Meziroční vývoj tržeb v běžných cenách a hodnoty nových zakázek jsou uváděny neočištěné.'
3) Ukazatele týkající se zaměstnanosti v průmyslu se vztahují k celé populaci podniků s převažující průmyslovou činností. Ukazatel evidenčního počtu zaměstnanců nezahrnuje osoby pracující na dohody o provedení práce a o pracovní činnosti, pracující majitele podniků a spolupracující členy domácnosti, kteří nejsou v zaměstnaneckém poměru. Do údaje o evidenčním počtu zaměstnanců v průmyslu nejsou rovněž zahrnuti zaměstnanci agentur, kteří jsou v zaměstnaneckém poměru v odvětví služeb (CZ-NACE 78.2). V souladu s revizní politikou ČSÚ byly zároveň se zpracováním dat za říjen 2019 revidovány údaje za červenec až září 2019.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ číslo týdne: 12

11:44 ČEZ číslo týdne: 12

12 členů má jaderná aliance zemí EU.