DIAMO, kraj a památkáři začali jednat o zachování průmyslového dědictví v areálech dolů na Karvinsku

17.08.2022 16:11 | Tisková zpráva

Do procesu likvidace černouhelných dolů v Moravskoslezském kraji, který zajišťuje státní podnik DIAMO, se zapojili památkáři.

DIAMO, kraj a památkáři začali jednat o zachování průmyslového dědictví v areálech dolů na Karvinsku
Foto: red
Popisek: DIAMO, logo společnosti

Územní odborné pracoviště Národního památkového ústavu (NPÚ) v Ostravě vypracovalo obsáhlé hodnocení dolů z hlediska památkové péče. Na základě toho zástupci NPÚ a státního podniku DIAMO ve spolupráci s krajskou organizací MSID zahájili jednání o tom, které šachetní objekty by mohly být památkově chráněné a budou zachovány pro příští generace jako industriální dědictví. Hodnotný je například Důl ČSA. 

Anketa

Půjdete volit do Senátu?

hlasovalo: 14906 lidí

„DIAMO si uvědomuje svou zodpovědnost vůči státu i regionu a důležitost brát ohled v rámci procesu likvidace jednotlivých areálů dolů na zachování historických hodnot. Udržovat památky však stojí miliony korun, a proto je důležité společně s odborníky najít řešení, které zohlední všechny podstatné aspekty. Věřím, že se nám to podaří, i díky tomu, že jednání s NPÚ začala už v době, kdy připravujeme první větší demolice nepotřebných objektů,“ uvedl ředitel státního podniku DIAMO Ludvík Kašpar.

Ukončení těžby na dolech na Karvinsku a rozhodnutí vlády o postupu útlumu černouhelného hornictví pod správou státního podniku DIAMO odstartovalo likvidační proces, který spočívá zjednodušeně v bezpečné likvidaci podzemí, likvidaci areálů, včetně nepotřebných objektů, sanačních a rekultivačních pracích a přípravě území na další využití v souladu s potřebami regionu. Podle zkušeností z ostravských dolů je stanovení památkové ochrany vhodné řešit společně, koordinovaně a včas, aby nedošlo ke znehodnocení technicky, architektonicky či urbanisticky cenných objektů, které mají dokládat a připomínat průmyslovou historii regionu.

„Z našeho pohledu je důležité na Karvinsku zachovat areály a objekty ve výběru, kterým bude pokryta jejich typologická rozmanitost. Z tohoto důvodu provádělo v uplynulých měsících Metodické centrum průmyslového dědictví při NPÚ v Ostravě rozsáhlý terénní průzkum, který pasportizoval povrchové části těžebních areálů a jejich vybavení nejen z hlediska architektonické hodnoty, ale i významu pro dokumentaci technologického vývoje hornické činnosti a návazných procesů,“  uvedl Michal Zezula, ředitel Územního odborného pracoviště Národního památkového ústavu v Ostravě.

Na základě šetření a vyhodnocení NPÚ navrhuje, aby zachování paměti pohornické krajiny a industriálního dědictví v karvinské části revíru bylo kromě stávajících kulturních památek (Důl Gabriela, Důl Barbora) založeno na zachování základních typů těžních věží jako symbolů v krajině a některých dalších objektů. Z historického, typologického a architektonického hlediska se jeví jako nejvýznamnější Důl ČSA, který je příkladem jednoho z prvních velkodolů s promyšleným konceptem návazných provozů.

Státní podnik DIAMO (závod DARKOV) už některé myšlenky zachování průmyslového dědictví zahrnul do tzv. master plánů, které nastínily vize možného budoucího využití jednotlivých areálů dolů. O konkrétních objektech a postupech budou památkáři a zástupci státního podniku DIAMO dále jednat ve spolupráci s krajem, resp. krajskou společností Moravskoslezské investice a development (MSID), která pracuje na koncepci oživení pohornické krajiny POHO2030.

Na prvním velkém společném jednání zástupců NPÚ, DIAMO a MSID památkáři také připomněli úvahy o možnosti zápisu některých důlních objektů nebo areálů do seznamu světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO. Ostravští památkáři se přípravě potřebných materiálů věnovali už před lety, ale návrh se nepodařilo prosadit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

7:02 CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

Česko posiluje svůj potenciál evropské golfové destinace. Golfový turismus patří k významným zdrojům…