Filharmonie Hradec Králové zve na varhanní koncert starých mistrů

22.03.2022 20:29 | Tisková zpráva

Filharmonie Hradec Králové zve v posledním březnovém nedělním odpoledni (27. 3.) na koncert velkých varhanních skladatelů: díla Händela, Bacha, Liszta a Brixiho zazní v koncertním sále na Eliščině nábřeží.

Filharmonie Hradec Králové zve na varhanní koncert starých mistrů
Foto: fhk.cz
Popisek: Filharmonie Hradec Králové

Návštěvníci se budou moci zaposlouchat do vznešeného zvuku velkých píšťalových varhan ve spojení s orchestrem. 

Anketa

Vážíte si Jaromíra Nohavici?

94%
3%
hlasovalo: 42035 lidí

Program koncertu nabízí ochutnávku varhanní tvorby z období pozdního baroka, raného klasicismu a romantismu. Úvodní skladbu, Varhanní koncert č. 4 F dur, napsal jeden z nejčastěji hraných barokních skladatelů, Georg Friedrich Händel (1685–1759). Ačkoli jde o skladatele německého původu, tuto skladbu napsal v Londýně, na vrcholu svého působení v Anglii. Mezi varhanními autory nemůže chybět jméno snad nejznámějšího představitele barokního slohu v hudbě, Johanna Sebastiana Bacha (1685–1750). Na programu je zařazena Sinfonia z kantáty „Wir danken dir, Gott, wir danken dir“ v úpravě francouzského varhaníka Alexandre Guilmanta. Nejdelší skladbou koncertu bude téměř půlhodinová Fantazie a fuga na chorál „Ad nos, ad salutarem undam“, jejímž autorem je představitel romantismu, Franz Liszt (1811–1886). Závěrečná skladba, Varhanní koncert D dur, pochází z pera významného českého skladatele a představitele klasicismu, Františka Xavera Brixiho (1732–1771).

Kromě uměleckého zážitku se posluchačům koncertu naskytne také příležitost k poslechu zvuku mistrovských varhan ve spojení s orchestrem, kdy díky akustickým vlastnostem koncertního sálu oproti chrámovém prostoru je zvuk varhan více bezprostřední a konkrétní.

Sólistou na mistrovské varhany v sále královéhradecké Filharmonie bude Přemysl Kšica. Hru na varhany absolvoval kromě Pražské konzervatoře a AMU také na Staatliche Hochschule für Musik und Darstellende Kunst ve Stuttgartu. Nyní hru na varhany vyučuje na konzervatoři v Teplicích. Intenzivně se věnuje koncertní a nahrávací činnosti u nás i v zahraničí a pravidelně spolupracuje s řadou vokálně-instrumentálních souborů. Je také držitelem řady ocenění z varhanických soutěží.

Orchestr Filharmonie Hradec Králové bude dirigovat Marek Šedivý, který je hudebním ředitelem opery Národního divadla moravskoslezského v Ostravě a zároveň hlavním hostujícím dirigentem Symfonického orchestru Českého rozhlasu. Je absolventem Pražské konzervatoře a hudební fakulty Akademie múzických umění v Praze v oboru dirigování.

Koncert se koná v neděli 27. března v 17 hodin v sále Filharmonie Hradec Králové. Vstupenky je možné zakoupit na portálu HKpoint.cz, informace ke koncertu také na www.FHK.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

7:02 CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

Česko posiluje svůj potenciál evropské golfové destinace. Golfový turismus patří k významným zdrojům…