HK: Podnikatele dusí papírování a regulace. Politici slibovali podnikatelům pomoc

03.10.2017 13:59

Opoziční strany: Dokažte to příští týden v Senátu. Nadměrná administrativa, časté změny zákonů, vyhlášek a nařízení, jejich nejednoznačný výklad i velká náročnost komunikace mezi podnikateli a státem se staly nejpalčivějšími problémy podnikatelů v ČR.

HK: Podnikatele dusí papírování a regulace. Politici slibovali podnikatelům pomoc

Politikům to na dnešní předvolební diskusi na půdě Hospodářské komory řekl její prezident Vladimír Dlouhý, který se opírá o nejnovější výsledky šetření mezi podnikateli. Vládní strany slíbili podnikatelům pomoc. Opozice je vyzvala: Dokažte, že svoje sliby myslíte vážně, příští středu v Senátu a podpořte Právní elektronický systém pro podnikatele.

Právní elektronický systém pro podnikatele vyvíjí Hospodářská komora ČR a zpřístupní všechny povinnosti podnikatelů vyplývající pro ně ze zákonů a dalších právních předpisů na jednom místě. Pro funkčnost takového systému je ale klíčové, aby orgány státní správy měly povinnost publikovat na jednom místě veškeré právní povinnosti podnikatelů. Hospodářská komora pro tento projekt získala podporu napříč politickým spektrem, tzn. ČSSD, ANO, KDU-ČSL, ODS i TOP 09 a STAN, na začátku září jej poslanci schválili. V těchto dnech se jím zabývají senátoři ve výborech a ve středu o zavedení novinky, která podnikatelům uleví od byrokracie, budou hlasovat.

„My nechceme ani výkonnou moc, ani fungovat protiústavně. Jen normální věc – aby se podnikatelé v této zemi vyznali v zákonech,“ obhajoval prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý zavedení této novinky, kterou by podnikatelé mohli začít využívat už v průběhu roku 2018.

Projekt, na kterém Hospodářská komora pracuje už více než rok, ale teď můžou shodit pod stůl právě senátoři, podle některých z nich je totiž v rozporu s Ústavou ČR. „Vyjmenovat povinnosti podnikatelů je protiústavní?“ ptal se předseda poslaneckého klubu Zbyněk Stanjura sociálních demokratů. Podle něj je projekt PES pro podnikatele pokus aspoň nějak pomoci podnikatelům. „Podepsali to poslanci z každé strany, kteří tady sedí. Člověk by řekl, že to projde hladce. Ale není to tak. Potom vstalo neomarxistické křídlo sociální demokracie a teď se toho chytli právní puristé,“ nešetřil kritikou Stanjura. Ostatní politiky burcoval také předseda TOP 09 Miroslav Kalousek a apeloval, aby své sliby podnikatelům dokázali v Senátu.

Podnikatelé slovy prezidenta Hospodářské komory také vyzvali, aby nová vláda podnikla konkrétní kroky v řešení zoufalého nedostatku kvalifikované pracovní síly, neboť se čím dále více projevuje tím, že musí odmítat zakázky. Jednak by měla z krátkodobého hlediska usnadnit nábor zahraničních pracovníků, z dlouhodobého zvýšit flexibilitu pracovního trhu a reformovat vzdělávací systém. Česká ekonomika se totiž podle Dlouhého dostává na limity svého růstu.

Problémem je i vysoká odvodová zátěž v České republice, která dlouhodobě patří k nejvyšším mezi zeměmi OECD. Snížení odvodů by přitom na jedné straně ulevilo zaměstnavatelům a na straně druhé umožnilo zaměstnancům dosáhnout na vyšší mzdy. Budoucí vláda by také měla přehodnotit svoji sociální politiku nebo zvyšování úrovně minimální mzdy. Umělý tlak na růst mzdové hladiny spojený s novými a novými sociálními dávkami dal během mandátu současné vlády podnikatelům signál, že jejich zájmy politici opomíjejí. A to se podle Dlouhého musí změnit.

Před podnikatele dnes předstoupili Andrej Babiš za ANO, Petr Dolínek z ČSSD, Pavel Bělobrádek z KDU-ČSL, Zbyněk Stanjura z ODS, Miroslav Kalousek za TOP 09, Jiří Dolejš z KSČM a Marek Pieter ze STAN.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…