Jihomoravský kraj: Kvalitu odborných škol zvýší krajský superintendent

14.05.2022 14:29 | Tisková zpráva

Pomoct, hodnotit i motivovat. V českém prostředí unikátní pozice, kterou jinak známe především z anglosaských vzdělávacích systémů, vzniká v Jihomoravském kraji.

Jihomoravský kraj: Kvalitu odborných škol zvýší krajský superintendent
Foto: kr-jihomoravsky.cz
Popisek: Jihomoravský kraj - logo

Kvalitní vzdělávací systémy se totiž mimo jiné vyznačují tím, že nejlepší ředitelé bývají povyšováni do rolí s odpovědností za celý systém a táhnou jej dopředu,” komentuje Jiří Nantl, náměstek hejtmana Jihomoravského kraje pro oblast vzdělávání a strategii chytrého regionu.

“Vnímám to jako svým způsobem pilotní projekt, na kterém bychom si měli ověřit fungování takových “nadředitelů” v rámci naší školské soustavy a naučit se, jak je pro lepší řízení školství využívat. V současné době jihomoravský krajský školský radní teoreticky přímo řídí 180 školských organizací, což je z manažerského hlediska nesmysl. V strategické perspektivě by bylo ideální vybudovat funkční strukturu, která bude do větší hloubky pracovat se skupinami ideálně 10 až 20 škol, jak to známe z dobře osvědčených školských distriktů v zahraničí. Jako první kraj v České republice proto jdeme konkrétními kroky tímto směrem,” dodal Nantl.

Novou funkci bude od 1. září 2022 zastávat Andrzej Bartoś, který současně skončí ve funkci ředitele Střední školy polytechnické v Brně. Bartoś je odbornou veřejností hodnocen velmi kladně, což dokazuje i zisk ocenění Ředitel roku v kategorii Středních škol, které si odnesl v roce 2018. Statut superintendenta odborného vzdělávání v Jihomoravském kraji schválila krajská rada dne 25. března 2022 a současně rozhodla, že nová pozice bude organizačně ukotvena v krajské agentuře pro podporu škol VIM, která také mj. zabezpečuje systém profesní podpory ředitelů škol v Jihomoravském kraji.

Anketa

Souhlasíte s trvalým umístěním vojsk jiných členských států NATO na území ČR?

4%
95%
hlasovalo: 47751 lidí

Superintendent odborného vzdělávání bude mít v krajské vzdělávací soustavě silnou pozici mimo jiné tím, že se bude podílet na hodnocení jednotlivých ředitelů středních odborných škol, zřizovaných krajem. Jeho hlavními úkoly bude prostřednictvím dalšího vzdělávání pedagogických pracovníků a dalších opatření podpořit zlepšení kvality výuky všeobecně vzdělávacích i odborných předmětů na středních odborných školách a navrhnout ucelený systém spolupráce středních odborných škol s praxí. Tím chce kraj zvyšovat atraktivitu středních odborných škol pro uchazeče a jejich rodiče a současně studenty odborných oborů motivovat dobrou zkušeností ze studia k tomu, aby u absolvovaného oboru zůstali.

“Zřízením této funkce kraj jasně ukazuje důležitost odborného školství. Chtěl bych své dlouholeté zkušenosti a dovednosti získané v průběhu vedení Střední školy polytechnické Brno, Jílová, p.o., a také působením v různých komisích pro odborné školství předat, a tím pomoct v řízení odborného školství v jihomoravským kraji. Nebudu sám, společně s panem náměstkem Nantlem zřídíme Radu pro odborné vzdělávání a profesní přípravu, která se bude skládat z šéfů už fungujících Center odborného vzdělávání a dalších odborníků z významných profesních organizací,” uvedl Bartoś.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

19:02 Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

Celní úřad pro Pardubický kraj upozorňuje na podvodná jednání a žádá veřejnost o obezřetnost při výz…