Zdanění výher v roce 2021

15.01.2021 13:11

Hazard patří k palčivým tématům ve většině zemí světa. Některé země se ho snaží regulovat vysokým zdaněním, jiné země hazard považují za velmi dobrý zdroj příjmů. V článku se budeme věnovat tomu, jaké daně jsou s hazardem spojené v České republice a jaké změny se plánují na rok 2021.

Zdanění výher v roce 2021
Foto: SPELOS
Popisek: Loterní průmysl, ilustrační foto.

Daň z výhry nad 1 milion korun

Nejprve se podívejme na zdanění výher z pohledu hráče. Pro ně bylo přelomové datum 1.1.2020. Proč? Do konce roku 2019 byly všechny výhry pocházející z hazardních her na území Evropské unie podle § 10 odstavce 3 Zákona o dani z příjmu (č. 586/1992 Sb.) osvobozeny od daně z příjmu.

Od 1.1.2020 nabyl účinnosti Zákon č. 364/2019 Sb. (Zákon, kterým se mění některá pravidla v oblasti daní v souvislosti se zvyšováním příjmů veřejných rozpočtů). Podle něj od ledna 2020 všechny výhry nad 1 000 000 Kč podléhají 15% dani z příjmu. Nezdaňuje se jen částka převyšující jeden milion korun, ale celá výhra. Výhry do 1 000 000 Kč včetně jsou nadále bez povinnosti platit daň.

Kdo odvádí daň z výhry?

Pro odvod této daně je ale potřeba ještě rozlišit, zda se jedná o výhru v loterii a na losech, nebo kurzových sázkách a technických hrách.

V případě loterijní výhry daň funguje jako srážková, tedy že výherce dostane již částku očištěnou o daň. Výherce obdrží 85 % hodnoty výhry, 15 % z výhry odvede přímo státu sázková kancelář. Výše vkladu se od výhry neodečítá.

Pozitivum pro osoby, které uzavírají své sázky na jedné sázence dlouho dopředu, spočívá v tom, že se vždy pro účel daně bere jen výhra z dané jedné sázky na dané slosování. Neřeší se celkový součet výher na jedné sázence. Výhry z losů ve výši 1 000 000 Kč bývají často spojeny i s výhrou např. 10 Kč v některé z doplňkových her. Tyto výhry zdanění také nepodléhají, nesčítají se, a považují se za samostatné.

Druhou skupinu zdanění výher představují kasina a kurzové sázky a technické hry. U těchto výher je za výpočet, přiznání a odvedení daně odpovědný sázející/výherce. Sázející musí zdanit čisté výhry za celý kalendářní rok. Čistá výhra se vypočítá tak, že se od celkové hodnoty výher odečtou prohry, tedy celkové vklady. Docela složité je však určit vynaložené výdaje u automatů, ale zákon v tomto směru s vysvětlením nijak nepomáhá.

Daň z příjmu loterijních společností

Druhé téma, které při přípravě rozpočtu na nový rok nabírá na obrátkách, se týká daně z příjmu loterijních společností. Existují hlasy, které tvrdí, že letošní Vánoce by mohly být poslední, kdy koupíte známým či rodině jako dárek stírací los. Rozpočtový výbor Poslanecké sněmovny totiž doporučil navýšit zdanění z aktuálních 35 % na 55 %.

V roce 2019 byla daň z loterií ještě 23 %. V roce 2020 se odvádí daň 35 %. V roce 2021 by mohly být daň rekordních 55 %. Nejvíc by tímto krokem byla postižena společnost Sazka, která provozuje tolik oblíbenou loterijní tipovací hru Sportka.

Tento přístup jednoznačně odsuzují adiktologové. Loterie i losy jsou oblasti, které jsou s ohledem na vznik závislosti nejméně nebezpečné. Nejvíc nebezpečné druhy hazardu jsou spíše herní automaty, kurzové sázky a živé hry (například rulety a karetní hry v kasinech). Těch se ale změna zdanění dotknout nemá.

Zdanění by pro automaty, živé hry a kasina podle návrhu zůstalo dále na stávajících 35 %. Zákon o hazardních hrách tuto oblast hazardu již pevně reguluje. Hráči musí být registrovaní, kontroluje se, zda nejsou v hmotné nouzi, jsou nastaveny limity maximální prohry, dále jsou povinné pauzy ve hře. Vznik online kasina také doprovází schvalování Ministerstvem financí a musí splňovat přísné podmínky.

Ve hře je ještě druhý návrh, který podala ministryně Alena Schillerová, podle kterého má zůstat zdanění loterií, ale i automatů na současné úrovni 35 %, zdanění binga a živých her má vzrůst z 23 na 30 % a kurzové sázky nebo tomboly a turnaje malého rozsahu mají zvýšit zdanění z 23 na 25 %.

Možný dopad navrhovaných změn

Podle společnosti Sazka by zavedení 55% daně znamenalo růst ceny losů, a tedy pokles zájmu kupujících a pro firmu pokles příjmů, což odhaduje Sazka na ztrátu ve výši cca 1 miliardy korun. Sazka dokonce předvídá se zavedením takto vysoké daně konec stíracích losů. Na straně Sazky stojí také trafikanti, kteří by po omezení terminálů Sazky mohli přijít o práci. Navrhovatelé ale předpokládají růst příjmů do státní kasy ve výši 1,3 miliardy korun za rok.

Dopady mohou přeneseně působit i na český sport, který je zčásti financován aktivitami z hazardu. Sazka je velký sponzor, ale i generální partner některých významných sportovních akcí, stejně tak i charitativní dárce. Nutno ale podotknout, že část svých příjmů z hazardu musí na charitu a sportovní aktivity převádět i dle zákona.

Toto extrémní navýšení by mohlo dále vést k rozvoji nelegálního hazardu a oblastí, které jsou v oblasti závislosti nebezpečnější.

Na finální rozhodnutí si musíme ještě počkat. Je ale jasné, že k růstu daně z hazardu v určitém směru dojde. Teprve se ale ukáže, jakých her se tyto změny dotknou.

Článek byl připraven ve spolupráci s odborníky na online kasina z webové stránky licencovanakasina.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fine Gusto Nature: Sušené maso z Česka putuje do několika armád Evropy, ale i na Ukrajinu

11:11 Fine Gusto Nature: Sušené maso z Česka putuje do několika armád Evropy, ale i na Ukrajinu

Český výrobce sušeného masa Fine Gusto Nature je jedním z největších producentů sušeného masa ve stř…