Komora daňových poradců: V Plzni se sešli daňoví poradci z ČR a Německa

27.04.2018 15:34

Jedním z ústavních práv občanů je právo na nezávislé právní zastoupení, a proto je důležité, aby byl vztah mezi klientem a daňovým poradcem založen na důvěře a v problematických otázkách se mohli daňoví poplatníci bez obav na svého daňového poradce obrátit. Proto mají daňoví poradci mlčenlivost a i díky ní mohou sehrát při rozhodování ve složitých daňových otázkách osvětovou a preventivní roli tak, aby rozhodnutí jejich klientů byla plně v souladu s právem.

Komora daňových poradců: V Plzni se sešli daňoví poradci z ČR a Německa
Foto: Komora daňových poradců ČR
Popisek: Komora daňových poradců ČR

Na tom se shodli účastníci Česko-německého daňového semináře, který připravila Komora daňových poradců ČR v úzké spolupráci s Komorou daňových poradců Norimberk ve dnech 26. - 27. dubna 2018 v Plzni.

„Rozdíly v konceptech a přístupech ke zdanění právnických a fyzických osob, ve stanovení základu daně, rozdíly mezi českými účetními standardy a německou Handelsbilanz, v definici stálé provozovny z pohledu České republiky a Německa, v národních zákonech o DPH a evropskou Směrnicí o společném systému daně z přidané hodnoty a v možnostech přímých investic ukazují, jak je důležité se spolu se zahraničními kolegy podělit o zkušenosti z praxe,“ konstatovala za Prezidium KDP ČR garantka semináře Ing. Gabriela Hrachovinová, LL.M.

Daňové poradenství v ČR i v Německu je založeno na stejném regulatorním principu, tzn., že v obou zemích existují profesní komory s povinným členstvím daňových poradců a výkon povolání je upraven speciálním zákonem. „Daňoví poradci přináší svým klientům i veřejnosti vysoký profesionalismus a odbornost, daňové a státní správě jsou partnerem pro odbornou diskusi při tvorbě a výkladu daňových zákonů a současně přispívají k lepšímu fungování daňového systému,“ řekl ve svém vystoupení Ing. Radek Neužil, LL.M., tajemník KDP ČR.

I v době vyspělých informačních technologií je důležité osobní setkání, které napomáhá v porozumění a ve sjednocování výkladu daňového práva a podporuje navazování vztahů v pracovní i neformální rovině. Za tímto účelem diskutovala více než stovka daňových poradců z Česka a Německa společné prvky, ale také rozdíly v pravidlech zdaňování v obou zemích. Mezi účastníky byli daňoví poradci, zástupci finanční správy, soudnictví a akademické sféry. Záštitu nad seminářem udělil velvyslanec České republiky v Německu, pan Mgr. Tomáš Jan Podivínský.

Zástupci obou pořádajících komor budou nadále pokračovat ve spolupráci v oblasti společných akcí pro daňové poradce z Česka a Německa a ve výměně informací ohledně daňových a profesních otázek tak, aby mohli v případě potřeby svoje postupy účinně koordinovat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

13:04 ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

Už jen necelý měsíc mohou žáci základních a středních škol posílat videa do soutěže „Vím proč“ o nej…