Ministerstvo obrany: Francouzská ministryně obrany podpořila v Praze nákup nových děl

03.10.2021 19:07 | Tisková zpráva

Česká armáda dostane nová děla. Na Ministerstvu obrany byla podepsána smlouva na pořízení 52 nových samohybných houfnic Caesar francouzského výrobce Nexter Systems. Stalo se tak během návštěvy francouzské ministryně obrany Florence Parly, která se svým českým protějškem Lubomírem Metnarem diskutovala i o česko-francouzské spolupráci v oblasti obrany.

Ministerstvo obrany: Francouzská ministryně obrany podpořila v Praze nákup nových děl
Foto: mocr.cz
Popisek: Budova Ministerstva obrany ČR

Za Ministerstvo obrany smlouvu podepsal náměstek pro řízení sekce vyzbrojování a akvizic MO Lubor Koudelka a Olivier Travert, viceprezident pro export firmy Nexter. Podle ministra obrany Lubomíra Metnara se podpisem podařilo dokončit další modernizační projekt, který představuje posun vpřed při budování armády 21. století. „Pořízením 52 nových děl ráže NATO zvýšíme naši obranyschopnost a nahradíme ve výzbroji 40 let staré houfnice DANA,“ sdělil dnes na tiskové konferenci ministr Metnar.

Pořízení nových děl je podle náčelníka Generálního štábu AČR armádního generála Aleše Opaty dalším splněným krokem v rámci modernizace a cílů výstavby sil. „Tento nákup zabezpečí armádě palebnou podporu pozemních jednotek, která je na současném i budoucím bojišti velice důležitá.“ Čeští dělostřelci se podle Opaty doslova „posunou do jiné dimenze a do 21. století“.

Dělo Caesar patří ke světové špičce. Oproti houfnici DANA dokáže dostřelit na vzdálenost více než 40 km, za jednu minutu vystřelí také více ran: 6 oproti 4. Výhodou při pořízení francouzské houfnice bude rovněž použití munice ráže 155 mm standardizované v rámci NATO.

Společný nákup pro silnější Evropu

Francouzská ministryně obrany Florence Parly popsala nové houfnice jako nesmírně moderní a přesné. Vyzdvihla také fakt, že se nákup uskutečnil mezi evropskými zeměmi. „To, že si evropská země kupuje něco od další evropské země v obranné oblasti, je nejen důležitým symbolem naší spolupráce. Jsme nesmírně pyšní, když vidíme, že naše země budují silnější Evropu.“

Anketa

Jsou podle vás Češi národem rasistů?

27%
73%
hlasovalo: 31601 lidí

Vyjednávání popsal ministr obrany jako dlouhé a náročné, dosaženo ale bylo podle jeho slov dobrého kompromisu. Konečná cena činí 8,5 mld. Kč včetně DPH, cena je podle Metnara zhruba o miliardu nižší, než u prvotní nabídky. Pro resort obrany byla od prvopočátku klíčová účast českého průmyslu. „České firmy se na celé zakázce budou podílet ze 40 procent. Nákupem tak výrazně podpoříme i domácí obranný průmysl,“ sdělil Lubomír Metnar.

Dodávky se uskuteční v letech 2024 až 2026. Čtyřicet osm nových děl z celkových 52 bude vyrobeno přímo v České republice, což podle Metnara zajistí vysokou míru bezpečnosti dodávek. „S českými společnostmi počítáme i v budoucnu při dodávkách munice a zajištění životního cyklu,“ doplnil.

Florence Parly: Ozbrojené síly ČR hrají v Sahelu klíčovou roli

Během bilateriálního jednání se oba ministři intenzivněji věnovali společnému působení francouzské a české armády v oblasti Sahelu. Mali zůstává pro Českou republiku i nadále prioritou. Podle ministra obrany Lubomíra Metnara je bezpečnost a stabilita této západoafrické země v zájmu celé Evropy.

Češi působí v Mali od roku 2013, vloni zde sedm měsíců veleli silám výcvikové mise EU, což si znovu zopakují ve druhé polovině roku 2022. V tuto chvíli navíc slouží pod hlavičkou mezinárodního uskupení Takuba, ve které se pod francouzským velením speciální síly zapojily především do výcviku malijských bezpečnostních složek.

„Tato jednotka vykonávala celou řadu misí a to bok po boku s malijskými partnery. Díky tomu jim umožnila být sebejistější a efektivnější,“ zhodnotila zapojení českých vojáků po boku francouzských kolegů Florence Parly, podle níž hrají české ozbrojené síly v oblasti Sahelu klíčovou roli a Česká republika a Francie patří mezi „hlavní hráče“ na tomto poli.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

16:05 Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

Prioritou nové Evropské komise by se mohlo stát snížení administrativní zátěže podnikatelů. Tu býval…