Ministerstvo zahraničí: Černínský palác hostí Česko-německý vodíkový den

23.03.2022 8:24 | Tisková zpráva

Ministr Lipavský ve středu 23. března 2022 vystoupí na jednání, které bude zaměřeno na propojení vládních představitelů, výzkumníků a podnikatelů, zasazujících se za využití vodíku jako nosiče čisté energie.

Ministerstvo zahraničí: Černínský palác hostí Česko-německý vodíkový den
Foto: Archiv MZV
Popisek: Černínský palác, sídlo Ministerstva zahraničních věcí

Konference bude významnou platformou pro bilaterální a přeshraniční spolupráci při vývoji vodíkových technologií v energetickém, průmyslovém a dopravním sektoru.

Na vodíku založené technologie mohou významně napomoci k naplnění cílů EU dekarbonizace ekonomiky a snižování závislosti na fosilních zdrojích. Německo i Česká republika v nedávné době schválily, případně aktualizovaly, své strategie využití vodíku. Otevírá se tak velká příležitost pro prohloubení spolupráce, neboť je zřejmé, že taková řešení, která berou v úvahu přeshraniční, regionální i celoevropský rozměr, mohou v brzké budoucnosti přinést efektivní řešení, která nebudou mít přílišné nároky na životy lidí na obou stranách hranice.

Hlavními pořadateli jsou Česká vodíková technologická platforma (HYTEP), Ministerstvo zahraničních věcí, Ministerstvo průmyslu a obchodu, Velvyslanectví Spolkové republiky Německo, Zastoupení Svobodného státu Bavorsko a Kontaktní kancelář Svobodného státu Sasko.

Anketa

Vážíte si Jaromíra Nohavici?

94%
3%
hlasovalo: 42035 lidí

Ministr Lipavský zdůrazňuje, že: „využití vodíku představuje důležitý předpoklad pro dosažení našich strategických cílů: snížení emisí skleníkových plynů a naplnění neutrality EU a současně snížení závislosti na dodávkách ropy a plynu z Ruska. Válka na Ukrajině nám názorně ukázala, že země EU nesmí být vydíratelné a že tudíž musí disponovat nezávislými zdroji energie.“ Jeho vládní kolega, ministr průmyslu a obchodu, Jozef Síkela, shodně uvádí, že „vodík budeme používat hlavně v oblastech, kde je jeho nasazení efektivní. To je hlavně dálková doprava a chemický průmysl a tam, kde neexistuje jiná náhrada fosilních paliv.’’ Velvyslanec Německa v České republice, Andreas Künne, v této souvislosti potvrzuje, že: „díky tomu, že jsme sousedé, jsou naše energetické sektory úzce propojené. Instituce a firmy z Česka a Německa již spolupracují na řadě výzkumných projektů, jejichž cílem je zefektivnit výrobu vodíku.“

Konference se koná ve Velkém sále Černínského paláce. Její program a stručné profily nejvýznamnějších účastníků jsou k dispozici na HydrogenDays 2022 (ZDE). Vzhledem k velkému zájmu o akci a překročení jeho kapacit, bude část účastníků připojena on-line. Jednání bude též streamováno přes YouTube (odkaz na video ZDE).

Na Česko-německý vodíkový den navazuje ve dnech 24. a 25. března již 12. ročník evropské vědecké konference s názvem Hydrogen Days 2022.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…