Místopředseda vlády pro vědu, výzkum a inovace Bělobrádek bilancoval s premiérem Sobotkou výsledky vládní práce

12.10.2017 7:36

V prostorách Uměleckoprůmyslového muzea se ve středu 11. října 2017 setkal místopředseda vlády pro vědu, výzkum a inovace Pavel Bělobrádek s premiérem vlády Bohuslavem Sobotkou, aby společně bilancovali výsledky vládní práce v oblasti vědy, výzkumu a inovací a splněné úkoly v rámci Programového prohlášení vlády.

Místopředseda vlády pro vědu, výzkum a inovace Bělobrádek bilancoval s premiérem Sobotkou výsledky vládní práce
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Pavel Bělobrádek

Oba státníci diskutovali o plnění hlavních cílů vlády v oblasti výzkumu, vývoje a inovací, mezi kterými jsou především stabilizace veřejných výdajů do výzkumu a vývoje, stanovení hlavních směrů budoucího rozvoje této oblasti (Národní politika výzkumu, vývoje a inovací ČR na roky 2016-2020, Národní strategie pro inteligentní specializaci ČR, tzv. RIS3) a prosazení legislativních změn pro efektivnější podporu výzkumu a inovací v České republice (Zákon o podpoře výzkumu, experimentálního vývoje a inovací). Jednali také o naplňování strategie větší podpory posilování mezinárodní spolupráce ve výzkumu a vývoji.

Mezi klíčovými tématy jednání bylo také kontinuální navyšování veřejných výdajů do výzkumu, vývoje a inovací, které díky lepšímu zacílení finančních prostředků od roku 2014 vzrostlo o více než 33 % (v nominálním vyjádření o 9 miliard korun). Bělobrádkův úřad rovněž definoval a prosadil nová pravidla hodnocení a financování výsledků výzkumných organizací s důrazem na větší podporu aplikovaného výzkumu. Úspěchem je budování sítě vědecké diplomacie, kdy od roku 2015 působí vědecká diplomatka v Izraeli, v letošním roce byl vyslán vědecký diplomat do Spojených států a v přípravách jsou region Jihovýchodní Asie nebo Německo. Místopředseda vlády Bělobrádek byl aktivní v Česko-německém strategickém dialogu, v němž je oblast výzkumu, vývoje a inovací hodnocena jako jedna z nejprogresívnějších. Stejně aktivně pak vystupovala Rada vlády pro výzkum, vývoj a inovace, jíž vicepremiér Bělobrádek předsedá, a které se podařilo předložit vládě 12 programů podpory aplikovaného výzkumu a 3 grantové projekty zaměřené na výzkum základní.

„Za čtyři roky fungování této vlády se nám povedlo kontinuálně navyšovat veřejné finance do výzkumu a vývoje o více než třetinu proti stavu roku 2014. To je důležité pro stabilitu a dlouhodobé plánování výzkumných organizací a předvídatelnosti systému výzkumu a vývoje jako celku. Prosadil jsem také nezbytnou větší podporu aplikovaného výzkumu včetně definice jeho prioritních odvětví nebo komplexní hodnocení výzkumných organizací v souladu s mezinárodními standardy. Po celou dobu mého působení v pozici vicepremiéra pro vědu, výzkum a inovace jsme kultivovali a prohlubovali dialog státu se soukromým sektorem, což je zásadní předpoklad pro budoucí konkurenceschopnost České republiky. Můj nástupce by měl v tomto dialogu pokračovat, měl by zajistit, aby pokračoval růst veřejných prostředků směrem k dlouhodobému stabilnímu financování systému výzkumu, vývoje a inovací. Také by měl zvážit vznik nového ministerstva pro tuto oblast,“ řekl k dnešnímu jednání místopředseda vlády Pavel Bělobrádek.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ombudsman: V domovech pro lidi s duševním onemocněním nebo závislostí převládají potřeby zařízení nad potřebami klientů

22:17 Ombudsman: V domovech pro lidi s duševním onemocněním nebo závislostí převládají potřeby zařízení nad potřebami klientů

Návštěvy pracovníků Kanceláře ombudsmana v domovech se zvláštním režimem ukázaly, že život tamních o…