Ombudsman vstoupil u Ústavního soudu do řízení o zrušení části očkovací vyhlášky

12.01.2022 22:11 | Tisková zpráva

Veřejný ochránce práv se rozhodl vstoupit u Ústavního soudu jako vedlejší účastník do řízení o zrušení části takzvané očkovací vyhlášky. Podle ní bude pro vybrané profesní skupiny a lidi nad 60 let očkování proti nemoci covid-19 od března povinné.

Ombudsman vstoupil u Ústavního soudu do řízení o zrušení části očkovací vyhlášky
Foto: ochrance.cz
Popisek: Veřejný ochránce práv - logo

Za poslední týden se na ombudsmana obrátilo na 5.000 stěžovatelů, kteří s povinným očkováním seniorů a určitých profesí proti covid-19 nesouhlasí. 

Anketa

Má Viktor Orbán vaše sympatie?

98%
1%
hlasovalo: 37434 lidí
Většina z nich patří do některé z vyjmenovaných skupin. Pokud by očkování nepodstoupili, hrozí některým z nich například i ztráta zaměstnání. Stěžovatelé argumentují mimo jiné i obavami z možných zdravotních komplikací po podání vakcíny. 

Ombudsman už minulý týden požádal ministra zdravotnictví o informace o plánovaných krocích jeho rezortu. Ministr totiž v minulosti předeslal, že uvažuje o změně vyhlášky. Ombudsman ministra v souvislosti s povinným očkováním upozornil například na zvláštní situaci těhotných zaměstnankyň, lidí s kontraindikací nebo těch, kteří prodělali covid-19 v nedávné době a běží jim ochranná lhůta po prodělaném onemocnění.

Zatím veřejný ochránce práv od ministra zdravotnictví odpověď neobdržel. Vzhledem k tomu, že se na Ústavní soud s návrhem na zrušení části očkovací vyhlášky obrátila už skupina senátorů, využil ombudsman svého zvláštního oprávnění a k řízení se připojil jako vedlejší účastník.

„Lidé mne v posledních dnech zavalili lavinou žádostí, abych sám podal Ústavnímu soudu návrh na zrušení části vyhlášky. V této chvíli ale bylo logické využít možnost vstoupit do stávajícího řízení. Myslím, že teď, když jsem se k řízení u Ústavního soudu připojil, bude stížností na stávající podobu očkovací vyhlášky přicházet znatelně méně. Všem, kteří se na mne dosud obrátili, bych chtěl poděkovat za důvěru. Chápu, že pro mnohé jde o velmi citlivé téma,“ uvedl ombudsman Stanislav Křeček.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…