Rosatom: První blok Běloruské JE s reaktorem VVER–1200 získal licenci ke komerčnímu provozu

06.06.2021 18:23

2. června 2021 kolegium Ministerstva pro mimořádné situace Běloruské republiky vydalo kladné rozhodnutí o vnesení dodatku k licenci pro státní podnik Běloruská JE.

Rosatom: První blok Běloruské JE s reaktorem VVER–1200 získal licenci ke komerčnímu provozu
Foto: red
Popisek: Rosatom

Tato licence umožňuje podniku činnost v oblasti jaderné energetiky a uvedený dodatek povoluje zahájit průmyslový provoz 1. bloku Běloruské jaderné elektrárny s reaktorem VVER-1200 (generálním projektantem a hlavním dodavatelem je Inženýringová divize Státní korporace Rosatom).

Anketa

Vážíte si exprezidenta Václava Klause?

37%
32%
hlasovalo: 18891 lidí

Podkladem pro toto rozhodnutí byla zpráva Státního úřadu pro jaderný dozor Běloruské republiky - pozitivní závěry, které vyplynuly z analýzy dokumentace, jež ukazuje bezpečnost projektu, a kladná odpověď na otázku, zda žadatel splnil licenční podmínky a požadavky.

Fáze fyzického spuštění 1. bloku Běloruské jaderné elektrárny byla zahájena 7. srpna 2020. 3. listopadu 2020 proběhlo energetické spuštění: jednotka byla připojena k jednotné přenosové soupravě Běloruské republiky. 22. prosince 2020 byl na této jednotce zahájen zkušební provoz.

Do Běloruské jaderné elektrárny směřovala produkce řady českých firem, ať už jde o armatury, čerpadla, potrubí, elektropohony, nebo laboratorní vybavení. Je to podobné jako i v případě dalších bloků VVER-1200. Například v jaderných elektrárnách Leningradská II, Novovoroněžská II a Běloruská je možné najít armatury od společností Arako, Armatury Group, I.B.C. Praha, L D M, Modřany Power, Mostro, MPower Engineering a MSA, potrubí od Lavimont Brno, čerpadla od Sigma Group, kabely a kabelové, průchodky od Kabelovny Kabex, servopohony od ZPA Pečky a další produkci vyrobenou v Česku. Celkem jde o zboží v hodnotě přes 2 miliardy korun.

Běloruská jaderná elektrárna se dvěma bloky VVER-1200 bude mít celkový výkon 2400 MWe a staví se poblíž obce Ostrovec v Bělorusku. Pro první jadernou elektrárnu v zemi byl vybrán ruský projekt generace III+, který plně odpovídá normám a doporučením Mezinárodní agentury pro atomovou energii v oblasti jaderné bezpečnosti. 1. blok Běloruské JE se stal prvním funkčním blokem nejnovější generace III+, postaveným v zahraničí podle ruských technologií. V současnosti jsou čtyři energetické bloky stejného typu v provozu v Rusku: na Novovoroněžské JE a na Leningradské JE.

V Evropě se v současnosti připravuje výstavba 3 bloků VVER–1200, jeden blok ve Finsku a dva bloky v Maďarsku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

CzechTourism: Dokonalé léto české kultury v Savonlinně nabízí operu, fotografické umění a pivo

7:44 CzechTourism: Dokonalé léto české kultury v Savonlinně nabízí operu, fotografické umění a pivo

Letos v létě představí Savonlinna českou kulturu v mnoha podobách. Hostovat zde bude prestižní Národ…