ÚOHS: Příspěvkové organizace zaplatí 240 tisíc

16.04.2010 23:19

Praha byla znovu pokutována za rozdělení zakázky na provedení auditu

ÚOHS: Příspěvkové organizace zaplatí 240 tisíc

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) uložil svým prvostupňovým nepravomocným rozhodnutím další sankci v souhrnné výši 240 tisíc korun celkem osmi příspěvkovým organizacím hlavního města Prahy za porušení zákona o veřejných zakázkách. Rozhodnutí je nepravomocné, zadavatelé podali rozklad.

Hudební divadlo v Karlíně, Galerie hlavního města Prahy, Lesy hl. m. Prahy, Městská knihovna v Praze, Botanická zahrada hl. m. Prahy, Správa pražských hřbitovů, Pohřební ústav hl. m. Prahy a Městská poliklinika Praha spáchali správní delikt, když na přelomu let 2007-8 zadali veřejnou zakázku na provedení personálního a organizačního auditu jako osm samostatných zakázek malého rozsahu. Zadavatelé tak postupovali v jednodušším režimu mimo zákon o veřejných zakázkách.

V daném případě jde přitom o veřejné zakázky na služby stejného druhu, které měly být zadávány dohromady jako nadlimitní. Věcnou souvislost ÚOHS dovozuje zejména z toho, že předmětem zakázek jsou obdobná plnění, výsledkem pak podobné výstupy pro všechny zadavatele a podobná opatření směřující ke snížení provozních nákladů a dosažení úspor u příspěvkových organizací. Vzhledem ke vzájemné spolupráci zadavatelů a vyhlášení i přidělení zakázek v krátkém časovém sledu je naplněna i souvislost místní a časová. Koordinaci postupu při zadávání zakázek navíc zajišťoval ředitel pražského magistrátu. Z uzavřených smluv rovněž vyplývá, že vybraný uchazeč měl provést veškerá vyhodnocení, posouzení a doporučení s ohledem na činnost dalších příspěvkových organizací hl. města Prahy.

Uvedený postup mohl podstatně ovlivnit výběr nejvhodnější nabídky. Nelze totiž vyloučit, že v případě zákonného postupu, by zadavatelé obdrželi nabídky i od dalších dodavatelů, kteří by mohli zajistit výhodnější podmínky plnění, než vybraný uchazeč, s nímž byla podepsána smlouva. Finanční objem poskytovaných služeb v daném případě činí více než 10 milionů korun bez DPH.

V obdobném případě byly pražské příspěvkové organizace pokutovány nedávno částkou 160 000 Kč. Konkrétně se jednalo o audity pro hlavní město Praha (80 000 Kč), Technickou správu komunikací hl. m. Prahy (40 000 Kč) a Centrum sociálních služeb Praha (40 000 Kč). Proti rozhodnutí byl podán rozklad.

Dále čtěte:
Rudolecký (ÚOHS): Praha 13 nesprávně hodnotila nabídky

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ÚOHS

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

16:05 Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

Prioritou nové Evropské komise by se mohlo stát snížení administrativní zátěže podnikatelů. Tu býval…