Výstaviště Flora: Stovky masožravých rostlin na jednom místě. Blíží se výstava Živé pasti

06.06.2021 8:40

Masožravá rostlina, která svoji kořist polapí během zlomku vteřiny, vzácné unikáty, jež sběratelé uchovávají v zamčených vitrínách, anebo exempláře, jejichž pěstování je v domácích podmínkách téměř nemožné.

Výstaviště Flora: Stovky masožravých rostlin na jednom místě. Blíží se výstava Živé pasti
Foto: flora-ol.cz
Popisek: Výstaviště Flora Olomouc - logo

I takové masožravé rostliny budou od 10. do 20. června k vidění na výstavě Živé pasti ve Sbírkových sklenících ve Smetanových sadech v Olomouci.

Anketa

Vážíte si exprezidenta Václava Klause?

37%
32%
hlasovalo: 18891 lidí

Třicetina vteřiny. Jen takový okamžik stačí masožravé rostlině z rodu bublinatek k uchvácení kořisti. Při lovu potravy tak zvládá ten nejrychlejší pohyb, jenž je v rostlinné říši vůbec možný. 

„Některé bublinatky mají pod vodou ponořené až tisíce miniaturních lapacích měchýřků naplněných vodou. Tu z nich odčerpávají, a vytváří tak podtlak. Po podráždění se měchýřek bleskurychle otevře a nasaje okolní vodu i s kořistí,“ přibližuje Pavel Souček, vedoucí Sbírkových skleníků z Výstaviště Flora Olomouc, které výstavu Živé pasti pořádá.

Celkem budou v Palmovém skleníku k vidění stovky masožravých rostlin, pochází hned z několika jedinečných sbírek.

„Zapůjčila je jednak Botanická zahrada hlavního města Prahy, Katedra botaniky olomoucké Univerzity Palackého a také sběratelé Vladimír Sedláček a Markéta Aubrechtová, která po celou dobu konání výstavy zájemcům o pěstování masožravých rostlin poskytne ve skleníku cenné rady,“ doplňuje ředitelka Výstaviště Flora Eva Fuglíčková.

Výstava je otevřená denně od 9:30 do 18 hodin. Tento rok je navíc součástí akce Olomoucká muzejní noc. Fascinující svět masožravých rostlin tak budou moci lidé poznat i při prohlídce v tajemné večerní atmosféře, a to v pátek 18. a v sobotu 19. června od 20 do 23 hodin. 

Některé masožravé rostliny si pak budou moci návštěvníci ve skleníku také zakoupit. 

„Současně ale budeme mít vystavené i takové druhy, které potřebují tak specifické podmínky, že je v běžné domácnosti prakticky nemožné udržet je při životě,“ dodává Souček.

Na mysli má například masožravé rostliny z rodu Heliamphora, které potřebují k životu hodně světla, ale současně nízkou teplotu a vysokou vlhkost. Pocházejí totiž ze stolových hor v Jižní Americe, kde ve velké nadmořské výšce právě takové podmínky panují. 

SOUHRNNÉ INFORMACE:
Živé pasti 2021 – výstava masožravých rostlin
10. – 20. června 2021
Otevřeno denně od 9:30 do 18 hodin
Sbírkové skleníky – Smetanovy sady Olomouc
Vstupné: 80 / 40 Kč

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…