Zemřel Bohuš Zoubek, bývalý ředitel Filharmonie Brno

20.09.2017 15:38

Vyrovnáváme se se smutnou zprávou, že 18. září 2017 zemřel Bohuš Zoubek (16. 11. 1942), který v letech 1997 až 2006 stál v čele Filharmonie Brno.

Zemřel Bohuš Zoubek, bývalý ředitel Filharmonie Brno
Foto: filharmoniebrno.cz
Popisek: Filharmonie Brno

„Pana Bohuše Zoubka jsem zažila jako televizní producentka při vyjednávání záznamů koncertů Filharmonie Brno, ale především mi utkvělo v paměti jeho nadšené povídání o chystaném novém koncertním sále. V této roli neustával ani po svém odchodu z filharmonie, protože se pravidelně zúčastňoval aktivit Spolku pro výstavbu nového sálu. Především se ale neustále živě zajímal o dění ve filharmonii, chodil na koncerty a jeho první dotaz vždy zněl, jak to vypadá se sálem. V rozvoji Filharmonie Brno zanechal výraznou stopu a jeho nečekaný odchod mne zaskočil. Nejvíc mě mrzí, že se už nestihne podívat do nového sálu, což byl jeho sen,“ uvedla ředitelka Filharmonie Brno Marie Kučerová.

Studiem na brněnské konzervatoři a pak na Janáčkově akademii múzických umění (obojí u Františka Šolce) se přiřadil k příslušníkům legendární brněnské hornové školy a po absolutoriu se stal členem Státní filharmonie Brno a v letech 1969–1988 v působil jako sólohornista. Současně se uplatňoval jako komorní hráč ve Filharmonickém dechovém kvintetu (přejmenovaném později na Q Moravi). Na konzervatoři a na JAMU vychoval celou generaci vynikajících hráčů. V roce 1996 se stal jedním z hlavních iniciátorů Mezinárodní interpretační soutěže Brno (její pětiletý cyklus zahajuje vždy soutěž hornistů) a stálým členem soutěžního výboru.

V roce 1997 se do filharmonie vrátil jako ředitel. „K jejím domácím úspěchům za jeho dvanáctiletého působení patří rozšíření a stabilizace početné obce abonentů brněnských koncertních cyklů a zřízení dnes už tradičního Mezinárodního hudebního festivalu Špilberk; k zahraničním pak mezinárodní ohlas koncertu pro papeže v roce 2000, zisk grantu japonské vlády (2002), který podstatně přispěl ke špičkovému vybavení filharmonického instrumentáře, a výsledky velkého turné do šesti států východní Asie na podzim 2004,“ uvedl emeritní dramaturg Filharmonie Brno Jiří Beneš.

Po celou dobu svého ředitelského působení se Bohuš Zoubek se angažoval na realizaci neustále řešeného a neustále odkládaného projektu nového koncertního sálu. Byl členem Rady Českého rozhlasu a Asociace ředitelů orchestrálních těles.

Pozůstalým tímto vyjadřujeme upřímnou soustrast.

Pohřeb se uskuteční v pondělí 25.9.2017 ve 12.30 v Krematoriu

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…