Zoo Liberec: Liberecký orlosup bude vypuštěn ve Španělsku

06.06.2021 17:17

V sobotu 5. června 2021 bylo slavnostně vypuštěno mládě orlosupa bradatého, které v liberecké zoo přišlo na svět 9. března 2021. Novým domovem mu bude španělské pohoří Sierra de Cazorla. Jedná se již o patnácté mládě tohoto druhu, které Zoo Liberec bezplatně poskytla pro vypuštění do volné přírody.

Zoo Liberec: Liberecký orlosup bude vypuštěn ve Španělsku
Foto: zooliberec.cz
Popisek: ZOO Liberec - logo

Rodiči ptáčete je mladý pár, který úspěšně odchoval již tři mláďata. První, vylíhlé v roce 2019, zůstalo v chovu v zoologických zahradách, druhé, odchované minulý rok, bylo vypuštěno do volné přírody v oblasti francouzského národního parku Baronnies.

Anketa

Vážíte si exprezidenta Václava Klause?

37%
32%
hlasovalo: 18892 lidí

Letošní mládě obohatí populaci orlosupů bradatých žijících v horách Sierra de Cazorla ve Španělsku, kde se aktuálně vyskytuje pouze několik málo hnízdících párů. „Důvodem rapidního poklesu populace těchto majestátních dravců nejen v této lokalitě je především vysoká mortalita způsobená člověkem. Jde především o otravy či zastřelení,“ vysvětluje zoolog a ornitolog Jan Hanel.

Téměř tříměsíční orlosup bude slavnostně vypuštěn v sobotu 5. června spolu s mláďaty stejného druhu ze Zoo Ostrava, Zoo Berlín a ze španělského chovného centra Guadalentín. Před vynesením do předem připraveného hnízda v nadmořské výšce cca 1500 m. n. m.  mladí dravci dostanou ještě identifikační kroužek a budou jim obarveny některé letky, aby je ochránci přírody později na obloze snáze rozpoznali. „V současné chvíli zatím mláďata ještě létat neumí, a proto budou po dobu několika měsíců přikrmována člověkem. Pak už jsou ale schopna najít si dostatek potravy sama,“ doplňuje Hanel.

Zoo Liberec chová orlosupy bradaté již od roku 1993. Od té doby se zde podařilo úspěšně odchovat celkem 25 mláďat a patnáct z nich bylo vypuštěno zpět do volné přírody evropských velehor, kde pomáhají k obnově  a přežití tohoto silně ohroženého druhu. V oblasti Sierra de Cazorla bude vypuštěno již čtvrté liberecké mládě.

„Tento úspěšný projekt naplňuje hlavní poslání moderních zoologických zahrad, čímž je ochrana biodiverzity a záchrana ohrožených druhů. Zároveň představuje konkrétní nápravu škod, která byla přírodě napáchána nezodpovědnou lidskou činností. Na záchraně orlosupů bradatých se podílejí ale i návštěvníci naší zoo, protože 2 Kč z každé prodané vstupenky věnujeme právě na naše terénní projekty,“ říká ředitel David Nejedlo.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: E-mobilita na vzestupu, výhodnější tarify přispěly k růstu registrovaných řidičů na 27 tisíc

14:54 ČEZ: E-mobilita na vzestupu, výhodnější tarify přispěly k růstu registrovaných řidičů na 27 tisíc

V 1. čtvrtletí řidiči odebrali v síti ČEZ přes1,8 mil. kWh zelené elektřiny. To je o 65 % více, než …