Svazky homosexuálů, potraty... Šéf lidovců má Evropské unie plné zuby

28.07.2011 8:03

Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek pro ParlamentníListy.cz uvedl, že křesťanští demokraté začínají být stále více rozčarováni a znechuceni z levicového směřování Evropské unie, pokud jde o etické otázky, ale i postupující centralizaci.

Svazky homosexuálů, potraty... Šéf lidovců má Evropské unie plné zuby

Pokud se Evropská lidová strana nebude distancovat od propotratového postoje eurokomisařky Viviane Redingové, která je političkou lucemburské Křesťanskosociální lidové strany, která je členem Evropské lidové strany (EPP), je podle Bělobrádka na zvážení, zda by měla KDU-ČSL v EPP nadále setrvat.

Sociálně inženýrská levicová Evropská unie

KDU-ČSL sebe vždy definovala jako víceméně proevropskou stranu. Avšak Bělobrádkovi vadí, že se začínají v EU stále více prosazovat levicové sociálně inženýrské tendence, jako jsou podpora homosexuálních manželství, potratů, radikálního feminismu a požadavků pozitivní diskriminace a kvót pro ženy, vyzývání k zavádění jeslí, aby se ženy mohly místo výchovy dětí věnovat zaměstnání.

Například Evropský parlament již také v několika rezolucích vyzval Polsko a Litvu, aby zavedli manželství osob stejného pohlaví. EU kritizoval před časem v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz i pražský arcibiskup Dominik Duka.

Čtěte: Arcibiskup Duka občanům: Nenechte se znechutit politikou


„V rámci KDU-ČSL čím dál tím více rezonuje určité rozčarování z toho, kam Evropská unie směřuje. Všechny uvedené věci zvyšují naše znechucení z toho, jakým směrem se EU ubírá. Je evidentní že vzniklo nové pseudonáboženství či ideologie jakéhosi evropského panevropismu, který chce vytvořit sociálně inženýrsky nový společenský řád, nový společenský systém. To už jsme tady ale jednou měli a nedopadlo to příliš dobře. Mnohé kroky jsou přímo proti principu subsidiarity, která říká, že věci by se měly pokud možno řešit na co nejnižší úrovni a té nejbližší lidem. Naopak stále dochází k větší centralizaci. O demokratickém deficitu víme všichni," řekl ParlamentímListům.cz předseda křesťanských demokratů Pavel Bělobrádek.

K tématu: Lidovec Bělobrádek: Orlík už neposlouchám, teď píšu šansony


KDU-ČSL odsoudila „soudružku" Redingovou kvůli potratům

České lidovce a Pavla Bělobrádka v poslední době také znepokojilo to, že místopředsedkyně Evropské komise, eurokomisařka pro základní práva Viviane Reding označila nepřímo potrat za hodnotu EU, když prohlásila maďarskou vládní kampaň apelující na těhotné ženy, aby nechodily na potrat, za kampaň, která jde proti hodnotám EU. Zároveň oznámila, že se vynasnaží přinutit maďarskou vládu, aby co nejrychleji vrátila peníze z evropských fondů, které na kampaň vynaložila.

K tématu: Bělobrádek (KDU-ČSL): Život dětí je hodný ochrany bez limitu


Eurokomisařka uvedla: „Tato kampaň jde proti evropským hodnotám. Chceme, aby byly prostředky navráceny, co nejrychleji to bude možné." Předsednictvo KDU-ČSL přijalo usnesení, v němž vyzvalo vedení Evropské lidové strany, aby se od rozhodnutí Evropské komise distancovalo. Prostřednictvím svých europoslanců chce také interpelovat komisařku Redingovou na půdě Evropského parlamentu.

Psali jsme:


„Vyjádření, že financování kampaně, která si klade za cíl omezit potraty, je v rozporu s hodnotami Evropské unie, je skandální. Ochranu života od samého počátku považuji naopak za jeden z pilířů evropanství. Tento postoj Komise se za situace, kdy Evropa vymírá, navíc příčí zdravému rozumu," uvedl místopředseda KDU-ČSL pro zahraniční politiku Pavel Svoboda.

Bělobrádek poslal šéfovi eurolidovců dopis

Ani předseda křesťanských demokratů Pavel Bělobrádek nezůstal pozadu. „Určité rozčarování a pachuť z fungování unijních struktur tady a ty znepokojivé tendence nás nenechávají chladnými, proto jsem také napsal dopis předsedovi Evropské lidové strany, který se týká otázky potratů. Paní komisařka Viviena Redingová je dokonce z křesťansko-sociální strany, která je součástí Evropské lidové strany. V tom dopise předsedu Evropské lidové strany vyzývám, aby se od postoje paní Redingové Evropská lidová strana distancovala. Protože pokud má být toto postoj Evropské lidové strany, tak je myslím na zváženou, zda je Evropská lidová strana pro nás ještě přijatelná," řekl pro ParlamentníListy.cz Bělobrádek.

Psali jsme:


Předseda KDU-ČSL tento dopis redakci ParlamentníchListů.cz poskytl. Předsedovi Evropské lidové strany Wolfriedu Martensovi napsal:

„Vážený pane předsedo,v květnu t.r. jsme zaznamenali výrok místopředsedkyně Evropské komise paní Viviane Redingové o tom, že maďarská protipotratová kampaň je v rozporu s hodnotami EU. Podle našich vědomostí maďarská kampaň nesměřovala k zákazu umělého přerušení těhotenství zákonem, ale naopak k nabízení pozitivních stimulů těhotným ženám, aby se tak děti vůbec mohly narodit.

Právo jednotlivce na život je podle našeho názoru nejvyšší hodnotou i podle Listiny základních práv EU. Jeho respektování je navíc v dnešní situaci vymírající Evropy věcí zdravého rozumu.Bohužel jsme nezaznamenali jakoukoliv kritiku výroku paní Redingové ze strany ELS. Žádáme Vás proto, abyste se od něho důrazně distancoval, dal toto vědět médiím a interpeloval paní Redingovou v této věci v Evropském parlamentu. Předem Vám za to děkuji.
Pavel Bělobrádek, Předseda KDU-ČSL".

Březina se musí s vyjádřením Redingové seznámit

Bělobrádek odeslal dopis 13. července a zatím se nedočkal odpovědi. ParlamentníListy.cz se dotázaly europoslance a člena celostátního výboru KDU-ČSL Jana Březiny, zda také nezačíná vidět Evropskou unii více kriticky a zda mu nevadí aktivity eurokomisařky Redingové. Březina je méně kritický než Bělobrádek.

Čtěte také: Březina (KDU-ČSL): Evropa rozvodů místo Evropy hodnot


„Já beru Evropskou unii z mnoha aspektů, nejenom těch negativních. Je tam i řada pozitivních věcí. Ty levicové tendence tam jsou, ale je na zápase politických sil, jaký bude výsledek. S panem předsedou se určitě budu bavit o tom, co na EU kritizuje. Nezdá se mi, že by Evropská lidová strana směřovala doleva. Vyjádření paní Redingové přesně neznám, tak se k němu mohu těžko vyjádřit. Třeba bylo částečně zkresleno a nakonec to propotratové vyznění nemá. Budu se s tím muset seznámit," řekl ParlamentímListům.cz Jan Březina.

Kdo je „křesťansko-sociální" Viviane Redingová

Na katolické verzi Wikipedie, Katopedia.cz, se uvádí, že Viviane Reding je lucemburská propotratová novinářka, feministka a politička z Křesťanskosociální lidové strany. Je zastánkyní zákonem stanovených kvót pro ženy ve vedení soukromých společností. Deklarovala plán přinutit všechny státy EU k uznání homosexuálních svazků. Je autorkou návrhu na usnadnění rozvodů. Když Francie deportovala Romy-cizince ze svého území, přirovnala její chování k nacistům.

Psali jsme: Šéf lidovců Bělobrádek: Penzijní reforma je loupež století


V červnu 2011 prohlásila, že maďarská vládní kampaň apelující na těhotné ženy, aby nechodily na potrat, „odporuje evropským hodnotám" a vyjádřila odhodlání přinutit Maďarsko k navrácení peněz z evropských fonfů, které na ni vynaložilo. De facto tím prohlásila potrat za hodnotu EU.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Sestřelené letadlo nad Ukrajinou: Převrat ve vyšetřování? Možná se dočkáme velkého výbuchu. Doslova

12:24 Sestřelené letadlo nad Ukrajinou: Převrat ve vyšetřování? Možná se dočkáme velkého výbuchu. Doslova

Ruský koncern Almaz–Antej v úterý 2. června seznámil ruskou i světovou veřejnost s výsledky svého v…