Hejtman Vysočiny: Na vyhlášení krizového stavu nepřistoupíme

07.02.2011 11:14

Bezpečnostní rada státu bude v úterý s hejtmany připravovat krizový scénář kvůli exodu lékařů z nemocnic. Hejtman Vysočiny Jiří Běhounek ale už nyní dává najevo, že nebude chtít v kraji vyhlašovat krizový stav, protože to nesplňuje zákonné požadavky.

Hejtman Vysočiny: Na vyhlášení krizového stavu nepřistoupíme

„Já si myslím, že k vyhlášení krizového stavu nepřistoupíme, protože to nesplňuje zákonné požadavky vyhlášení krizového stavu; ta situace je dlouhodobě známa a já bych nechtěl, aby to pak bylo předmětem různých sporů až někde ve Štrasburku," řekl hejtman Běhounek v rozhovoru pro Rádio Česko.

"My máme ale krizová opatření připravena od začátku. Zabývali jsme se tím postupně, neboť musíte vždy vyjít z té nejhorší varianty," poznamenal.

„Já bych samozřejmě preferoval, kdyby kolegové (lékaři) zůstali a kdyby k dohodě, třeba i s určitými garancemi premiéra nebo někoho dalšího, došlo," konstatoval dále.

„Vláda to také věděla, není to mimořádná, náhlá změna situace a nemyslím si, že výpovědi, které jsou dlouhodobě avizovány, by měly být řešeny krizovým řízením, což je určité řekněme zneužití toho institutu," zmínil hejtman Vysočiny. Pokud by vláda ale krizový stav vyhlásila celoplošně, Vysočina to bude respektovat.

Situací ve zdravotnictví se nyní zabývá bezpečnostní rada Jihomoravského kraje. Pokud z nemocnic v kraji skutečně odejde asi 500 lékařů, hrozí regionu kolaps akutní i přednemocniční péče.

Zimola: Nepůjdeme do dobrodružství  "vyhlašování stavu nebezpečí"

Obdobně jako kraj Vysočina se podle Rádia Česko k problému staví i jihočeský hejtman Jiří Zimola. „Stejně jako kolega Běhounek potvrzuji, že se nehodláme pouštět do žádných dobrodružství typu vyhlašování stavu nebezpečí, protože ta věc není v souladu s krizovým zákonem a tu věc by mělo řešit ministerstvo zdravotnictví úplně jinými mechanismy," zdůraznil Zimola.

SLEDUJEME téma exodus lékařů

Jihočeský kraj podle jeho slov není výpověďmi lékařů tak zasažen jako některé jiné kraje, odejít chce „jen" 99 doktorů ze zhruba tisíce.

„Přesto ta oborová skladba není nějak příznivá a hrozí, a to teď aktuálně, případné uzavření některých oddělení v nemocnicích v Jindřichově Hradci nebo v Táboře a Českém Krumlově," dodal jihočeský hejtman.

Čtěte také:

reklama

autor: olb

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

13:45 Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

Dvacet devět procent Němců si myslí, že politici by měli být potrestáni za to, co prováděli za covid…