Lékaři mají naději: Nečas i Heger chce s nimi jednat dál

09.02.2011 11:07

Premiér Petr Nečas dnes ubezpečil, že fakultní nemocnice jsou připraveny na krizi v nemocnicích poté, co skutečně za pár dní odejde téměř čtyři tisíce doktorů. Podle něj stát bude schopen ve spolupráci s kraji zajistit akutní péči. Ministr zdravotnictví Leoš Heger s Nečasem chce přitom s lékařskými odbory obnovit jednání.

Lékaři mají naději: Nečas i Heger chce s nimi jednat dál

Neosloví-li odbory vládu s požadavkem na obnovení jednání, pak vláda přijde sama s nabídkou. Detaily k „vládní" nabídce však Nečas, ale ani Heger dnes neřekli.

Stále ale prý ministr zdravotnictví doufá, že se jim podaří hrozící krizovou situaci ještě zvrátit. Konkrétnosti kolem krizové akce však pro jistotu s řediteli fakultních nemocnic dnes doladil.

Fakultní nemocnice jsou prý připraveny přizpůsobit se krizovému stavu a snažit se zajistit veškerou, byť omezenou, péči, zejména akutní. Podle Hegera ale bude nutné přesunout lůžka z oddělení, která nepůsobí v pohotovostním stavu jako jsou například ortopedie či rehabilitace, na oddělení akutní péče, navíc se uzavře část ambulancí.

„Jakékoli tradiční spády nebudou hrát roli. Pacient musí být ošetřen bez ohledu na místo bydliště," doplnil ministr k tomu, jak bude vypadat spolupráce s kraji. Důležitá ale podle něj bude spolupráce s pojišťovnami, které mají vést informační databáze pro pacienty, z nichž by mělo být patrné, kde je volno.

SLEDUJEME téma exodus lékařů

Prymula: Nebudeme lékaře korupmovat jako v Plzni

Ředitel fakultní nemocnice v Hradci Králové Roman Prymula zmínil, že nemocnice již nebude vyzývat lékaře k tomu, aby se vrátili a výpovědi stáhli, neboť to je podle něj zbytečné. Poučil se prý z příkladu plzeňské nemocnice. "Příklad v Plzni nám potvrzuje, že není třeba pokoušet se lékaře nějak korumpovat," řekl Prymula.

Jeho nemocnici opouští  zhruba 180 lékařů. Je už si prý vědom toho, že na neurochirurgii nebo neonatologii se zřejmě nepodaří zajistit ani základní péči. Nemocnice ale nápor prý vydrží šest až osm týdnů. „Potom už vyčerpáme veškerou přesčasovou sílu," řekl Prymula. Bude muset spolupracovat nejen s nemocnicemi hradeckého kraje, ale i s pražskými regiony.

Naopak na Vinohradech jsou vyhlídky dobré. Šéf Fakultní nemocnice Královské Vinohrady Marek Zeman totiž zmínil, že nemocnicniční traumacentrum - největší v Praze - se mu podaří udržet v provozu.

„Praha je Praha, ta je na tom vždycky lépe," poznamenala ředitelka plzeňské nemocnice Jaroslava Kunová, která nedávno nabídla zvýšit svým lékařům plat až o 12 tisíc. Jenže po úterním jednání s místními odbory to zdejší lékaři odmítli s tím, že žádají novou koncepci zdravotnictví. Kunová ale slíbila, že v nemocnici neonatologická a gynekologická péče nebude v ohrožení a lékaři se vrátí.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

13:45 Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

Dvacet devět procent Němců si myslí, že politici by měli být potrestáni za to, co prováděli za covid…