Na Rathovo převzetí kutnohorské nemocnice doplatí město. Zůstanou mu dluhy

28.12.2009 17:03

Kutnohorská nemocnice bude nově pod správou Středočeského kraje poskytovat péči v dosavadním rozsahu. Jejím zaměstnancům to slíbil hejtman David Rath. Odstupující primář interny tomu nevěří. Navíc městu po nemocnici zůstanou dluhy.

Na Rathovo převzetí kutnohorské nemocnice doplatí město. Zůstanou mu dluhy

Kutnohorská nemocnice, která se dlouhodobě potýká s finančními a personálními problémy, bude pod správou Středočeského kraje poskytovat péči v dosavadním rozsahu. Slíbil to jejím zaměstnancům hejtman Středočeského kraje David Rath (ČSSD) společně s šéfem kolínské nemocnice Petrem Chudomelem. Právě pod jeho zdravotnické zařízení spravované Středočeským krajem bude nyní Kutná Hora spadat.

Podle Chudomela se žádná tragédie v podobě konce kutnohorské nemocnice jako takové nekoná. Naopak, kolínskému vedení se údajně podařilo uzavřít nové pracovní smlouvy s 95 procenty lékařů a sester z Kutné Hory. „Lékaře máme, máme přísliby a ještě v posledních hodinách tohoto roku vše dolaďujeme tak, aby skutečně k 1. lednu jsme provoz byli schopni zajistit ve stávajícím rozsahu," řekl Chudomel ČTK. Důležitá je podle něj především personální stabilizace, stejně jako nalezení způsobu, jak ozdravit financování.

Nové smlouvy pro starý personál

Nedostatek personálu je ale pro kutnohorskou nemocnici klíčový. Kraj chce situaci řešit pomocí lékařů a sester z blízkého Kolína a stávajícího personálu. Tomu se ale příliš nezamlouval způsob, jakým by měli pod nového provozovatele jejich nemocnice přejít.

Kraj totiž nabídl nové pracovní smlouvy na dobu určitou, tedy jeden rok, s tříměsíční zkušební dobou. Kutnohorským odborářům se sice podařilo docílit změny smluv na dobu neurčitou, propouštění to ale podle odcházejícího primáře interního oddělení Michala Oščipovského nezabrání.

„Dodnes mi nikdo nevysvětlil, proč není možné převzít naši nemocnici standardním způsobem, tedy zachovat stávající pracovní smlouvy. Podle mě je ohroženo skoro čtyřicet pracovních míst středního a nižšího zdravotnického personálu, což v Kutné Hoře znamená zvýšení nezaměstnanosti téměř o 2 procenta," potvrdil lékař serveru ParlamentniListy.cz.

Převod 125 milionů korun?

Sociální demokraté ve vedení Středočeského kraje se tak podle Oščipovského chystají do sousedního Kolína převést veřejnou zakázku na poskytování zdravotní péče, včetně paušálního příjmu za lůžka od zdravotní pojišťovny ve výši 125 milionů ročně, přičemž Kutné Hoře za to nenabízí nic.

„Původně kraj nabízel převzetí nemocnice jako takové. Během roku však svůj záměr změnil na převzetí zařízení a budov do správy Oblastní nemocnice Kolín. Dluhy té naší ale zůstanou městu," dodal. Restrukturalizace pak podle něj znamená postupný zánik akutní péče ve městě a přechod na zařízení následné péče. K tomu má nyní kraj díky vstřícnému přístupu kutnohorských zastupitelů volné ruce.

Ztrátu dotuje město

Středočeský hejtman David Rath nabídl městu převzetí nemocnice krajem v lednu tohoto roku. V té době ji provozovala soukromá firma Medistyl-Pharma. Ta vzhledem k postupu Krajského úřadu v březnu ustoupila od záměru zařízení koupit a nemocnici městu vrátila v neuspokojivé finanční a personální situaci.

Mezi plány kutnohorského zastupitelstva byl i prodej nemocnice novému provozovateli, nakonec ale 15. prosince zastupitelé rozhodli o bezplatném převedení budov a zařízení na Oblastní nemocnici v Kolíně, kterou provozuje kraj. Středočeští zastupitelé převod schválili už v polovině října. Mezitím muselo město provoz nemocnice dotovat 40 miliony korun, od roku 2000 pak stál její provoz podle informací radnice téměř 250 milionů korun. Nemocnice má v současné době 170 lůžek.

Radost z převodu nemocnice na kraj by mohli mít někteří pacienti. Jako ve všech krajských nemocnicích totiž nebudou od Nového roku platit regulační poplatky, stejně jako poplatek za recept. Z areálu se totiž stěhuje i soukromá lékárna, které kraj k 1. lednu zrušil smlouvu proto, aby mohl provozovat vlastní zařízení. Nemocnice v Kutné hoře ročně vybere na poplatcích asi tři miliony korun, ty nově do rozpočtu dodá kraj.

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Mašek

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

13:45 Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

Dvacet devět procent Němců si myslí, že politici by měli být potrestáni za to, co prováděli za covid…