Výběrová řízení po Česku: Stejní advokáti ve dvou nemocnicích

15.10.2010 11:10

Právní služby ve dvou velkých pražských nemocnicích – na Homolce a na Bulovce – zajišťuje advokátní kancelář Šachta&Partners. Jenže problém je v tom, že firma byla vybrána bez výběrového řízení a na hodinu si za právní služby leckdy počítá i 3500 korun na hodinu. Za rok si v obou zařízeních prý právníci kanceláře přišli na minimálně devatenáct milionů korun. Upozorňuje na to Český rozhlas.

Výběrová řízení po Česku: Stejní advokáti ve dvou nemocnicích

Ve smlouvě s právníky měla ale Fakultní nemocnice Na Bulovce původní hodinovou sazbu 2990 korun plus DPH. Ředitelka nemocnice Kateřina Toběrná ovšem nechala proplatit 3500 plus DPH. „Ředitelka Toběrná za měsíc i přes opakované urgence rozpory nevysvětlila," uvádí rozhlas s tím, že za právní služby si kancelář během roku jen na Bulovce vyfakturovala více než devět milionů korun.

Podobné je to i v nemocnici Na Homolce. Tady prý za tři čtvrtiny minulého roku kanceláři Šachta&Partner  bylo zaplaceno více než deset milionů korun. „Okolnostmi právních zakázek se už zaobírá policie i ministerstvo zdravotnictví," zdůraznil však rozhlas.

„Jestliže bude prokázáno, že jednáním managementu byla způsobena nějaká škoda, musí z toho být vyvozeny řádné důsledky," sdělil k tomu první náměstek ministra zdravotnictví Vladimír Pavelka.

Ředitelka z Bulovky má za manžela náměstka z Homolky

Jako další pikantnost rozhlas uvedl, že obě nemocnice jsou i personálně provázané. Ředitelka nemocnice Na Bulovce Kateřina Toběrná je totiž prý manželkou náměstka ředitele nemocnice na Homolce. Náhoda? Těžko říci.

Obě nemocnice se ovšem hájí tím, že důvodem vybrání právního zastoupení je fakt, že společnost Šachta&Partners vlastní takzvaný certifikát managementu jakosti ISO 9001, což je certifikát kvality, který může ve firmě - a v tomto případě nemocnici - zlepšit její řízení.

Certifikát kvality má jen sedm advokátních kanceláří

„Problém ale je, že tuto normu má jen několik málo právních kanceláří. Například ta, která už v nemocnici pracuje. Tento certifikát má ale podle veřejných zdrojů z tisíců českých kanceláří zhruba sedm, z toho čtyři další se vejdou do dalších omezujících podmínek tendru," upozornil rozhlas.  

To, že pro výkon advokacie ovšem není certifikát jakosti managementu potřeba, potvrdili dva právníci - předseda kárné komise České advokátní komory Petr Čáp a známý pražský advokát Tomáš Sokol.

„Pro výkon advokacie není zapotřebí, a to i na té nejkvalitnější úrovni, splňovat podmínky ISO 9001, o které si myslím, že ji advokát potřebuje zhruba jako řidičák na traktor," řekl k tomu Sokol. Namítl, že certifikát je sporný už z toho důvodu, že když právníci pustí do své kanceláře a k dokumentům svých klientů certifikační auditory, mohou tím ohrozit soukromí svých klientů.

Rozhlas dodal, že ministerstvo zdravotnictví si nechalo na kontrolu ve zmiňovaných nemocnicích čas dva měsíce. Mezitím již obě nemocnice vypsaly nové výběrové řízení na právníky.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

RNDr. Alexandr Vondra byl položen dotaz

spalovací motory

Kéž by se vám podařilo zrušit zákaz spalovacích motorů, ale upřímně, věříte tomu, že se vám to podaří? Jak toho chcete docílit? Zatím to nevypadá, že by EU chtěla zákaz zrušit. Nejsou to z vaší strany jen plané sliby před volbami?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

13:45 Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

Dvacet devět procent Němců si myslí, že politici by měli být potrestáni za to, co prováděli za covid…