Zastupitelé v Ostravě se asi pohádají kvůli auditu. Ten slučuje nemocnice

23.02.2011 9:50

Všechny krajské nemocnice v Moravskoslezském kraji by se měly centralizovat do jednoho uskupení. Tak prý nastavil strukturu péče v kraji odborný audit provedený společností RGM Medical. Ta chce svůj projekt představit krajským zastupitelům dnes na odborném semináři. Zastupitelé ale dávají najevo svou nevoli, neboť prý hrozí, že některé nemocnice přijdou o lůžka akutní péče.

Zastupitelé v Ostravě se asi pohádají kvůli auditu. Ten slučuje nemocnice

Audit kontroloval ale hlavně hospodaření nemocnic. Předsedkyně zdravotního výboru, sociální demokratka Alena Krušinová, už audit studovala. „V tuto chvíli bych byla hodně sprostá, protože jsem nad analýzou seděla do jedné hodiny," uvedla velmi emotivně Krušinová pro Český rozhlas. Se závěry auditorů prý zásadně nesouhlasí.

Jsou tam pochybnosti proti koncepci některých oborů. Nelze pacienty z kožního oddělení dát na internu nebo naplnit infekční oddělení pacienty z plicního. To jsou hrubé odborné chyby. Těžko se mohu divit, protože zpracovatelé jsou prý inženýři, takže to vzali velice technicky," dodala.

Vývoj tohoto týdne:

Naopak hejtman Jaroslav Palas (ČSSD) vidí na auditu i pozitivní stránku. „Každý ze zastupitelů bude mít možnost sem přijít. Bude udělána prezentace, aby viděli, kde peníze utíkají. A když jsem si prolistoval ty materiály, tak musím říct, že utíkají velké peníze," poznamenal Palas. Podle něj audit ukazuje, kde se dá v krajském zdravotnictví ušetřit.

Firmu založili v den vyhlášení tendru

Firma RGM Medical podle rozhlasu ale zakázku na audit získala za více než jeden milion 800 tisíc korun a navíc za velmi podivných okolností. Veřejná zakázka totiž byla vyhlášena v den, kdy vítězná firma byla zapsána do obchodního rejstříku. Jednatelem firmy je Norbert Schellong, který vede holding nemocnic na východním Slovensku. Co analýza obsahuje, ovšem prozradit nechce.

„Samozřejmě rezervy v síti jsou, ale víc vám k tomu v tuto chvíli nemůžu říct, protože dílo jsem uzavřel s vedením kraje a jako takové jim patří. A oni si určitě zaslouží ho jako první komentovat," podotkl Schellong.

Dá se předpokládat, že na odborném semináři pro krajské zastupitele bude hodně rušno. Kromě některých sociálních demokratů jsou proti záměrům předkládaných firmou RGM Medical totiž i zastupitelé ODS. Přitom výbušná atmosféra kvůli auditu byla v budově hejtmanství už počátkem února.

Čtěte:

Sledujeme téma: Exodus lékařů

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

13:45 Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

Dvacet devět procent Němců si myslí, že politici by měli být potrestáni za to, co prováděli za covid…