„Měl podíl na vzniku polistopadové pravice.“ Zemřel Miroslav Macek

01.05.2024 13:09 | Monitoring

Zemřel Miroslav Macek, někdejší místopředseda ODS, člen poslední federální vlády a poté jeden z prvních českých internetových glosátorů. Jedné z nejvýraznějších tváří české politiky bylo 79 let.

„Měl podíl na vzniku polistopadové pravice.“ Zemřel Miroslav Macek
Foto: Archiv PL
Popisek: Miroslav Macek

„Jeden z mých nejbližších politických spolupracovníků, politik, který měl významný podíl na vzniku české polistopadové autentické pravice a spoluzakladatel ODS,“ zavzpomínal na něj prezident Václav Klaus.

Podle Klause odchází „významný a talentovaný člověk české polistopadové politiky, ale také všestranně zajímavá osobnost, která bude chybět nejen jeho rodině, ale nám všem“.

„Mirka jsem si nesmírně vážil pro jeho jasné politické myšlení, pro jeho schopnost srozumitelně formulovat své názory a pro jeho přesvědčivé vystupování, kterým uměl strhnout lidi kolem sebe,“ přidal vzpomínku Klaus. Ten v minulosti vzpomínal, že Macek stál jako poslanec u jeho kandidatury na předsedu Občanského fóra, z něhož následně odešli založit ODS.

V éře ODS byl Macek spojen s několika skandály, současně ale byl klíčovým spojencem Václava Klause v éře „Sarajevského atentátu“ Ivana Pilipa a Jana Rumla. Podle mnohých právě jeho podpora v klíčových chvílích tehdy rozhodla, že ODS zůstala stranou Václava Klause.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Proč jste odpískali jednání o penzích?

Nemyslíte, že jste tím koalici nahráli na smeč, že bude tvrdit, jak ona něco prosadila, že vás přizvala k jednání, ale vy jste to odmítli? Kdybyste jednali dál, mohli jste předložit vlastní návrhy, možná by neprošli, ale bylo by evidentní, že jste je podali a chtěli jste reformu, která je potřeba ře...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Několik skandálů..., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseAch jo (bls1) , 01.05.2024 13:37:02
Např. pomáhal Erste Bank výhodně zprivatizovat Českou spořitelnu v době, kdy byl ještě aktivní politik a dostal za to oficiálně 10 milionů Kč. To je prostě neomluvitelné. Takže ho můžeme považovat za předobraz dnešních politiků, kteří taky nepracují pro své voliče, ale hlavně pro svoji kapsu.

|  7 |  2

Další články z rubriky

„Nesouhlasím s politikou vlády“. Slovenský atentátník na policejním videu

21:13 „Nesouhlasím s politikou vlády“. Slovenský atentátník na policejním videu

Útočník na premiéra Roberta Fica Juraj Cintula z Levic na krátkém videu, které zřejmě vzniklo po zat…