Klára Samková: Trestný čin. Schvalujete střelbu na Fica? Nahlásím vás

16.05.2024 10:10 | Monitoring

Advokátka Klára Samková upozornila v souvislosti s útokem na slovenského premiéra Roberta Fica na pár paragrafů. Konkrétně jde o schvalování trestného činu, úkladnou vraždu a vraždu. „Kdekoliv na FB i jiných sociálních sítích najdu status vyjadřující potěšení či schvalující trestný čin pokusu o vraždu Roberta Fica, budu dělat print screeny a budu podávat trestní oznámení,“ uvedla.

Klára Samková: Trestný čin. Schvalujete střelbu na Fica? Nahlásím vás
Foto: Repro Youtube
Popisek: Advokátka Klára Samková

„Upozorňuji všechny, kdo ‚jen tak jdou kolem‘, na znění ust. § 365 odst. 1 tr. zákoníku, zák. č. 40/2009 Sb., který zní: § 365 Schvalování trestného činu. (1) Kdo veřejně schvaluje spáchaný zločin nebo kdo veřejně vychvaluje pro zločin jeho pachatele, bude potrestán odnětím svobody až na jeden rok. Vražda, a to jak dokonaná, tak ve stadiu pokusu, je na Slovensku trestným činem podle ust. § 144 odst. 1 trestného zákona č. 300/2005 Zbierky zákonov, přičemž ohledně pokusu o vraždu Roberta Fica se jedná o úkladnou vraždu, pro kterou platí: § 144 Úkladná vražda. (1) Kto iného úmyselne usmrtí s vopred uváženou pohnútkou, potrestá sa odňatím slobody na dvadsať rokov až dvadsaťpäť rokov. V českém právním řádu je vražda tr. činem, respektive zločinem dle ust. § 140 tr. zák. č. 40/2009, který zní: § 140 Vražda. (1) Kdo jiného úmyslně usmrtí, bude potrestán odnětím svobody na deset až osmnáct let. (2) Kdo jiného úmyslně usmrtí s rozmyslem nebo po předchozím uvážení, bude potrestán odnětím svobody na dvanáct až dvacet let,“ vyjmenovala paragrafy Samková.

Anketa

Jsou za pokus o atentát na Roberta Fica zodpovědní činitelé liberální opozice, médií a neziskových organizací?

96%
2%
hlasovalo: 26819 lidí

"Je zřejmé, že pokus o vraždu slovenského premiéra je jedním z nejtěžších zločinů jak dle slovenského tak dle českého práva. Schvalován tohoto trestného činu je samostatným trestným činem. Oznamuji tímto, že kdekoliv na FB i jiných sociálních sítích najdu status vyjadřující potěšení či schvalující trestný čin pokusu (zatím nedokonaného) o vraždu Roberta Fica, budu dělat print screeny a budu podávat trestní oznámení,“ dodala.

„Žádám všechny své přátele a všechny ostatní, aby činili totéž. Žádám dokonce, aby tak činili i ti, kdo stojí na druhé straně barikády. Proč? Protože jestli se nepodaří tuto Pandořinu skříňku zase zavřít, mohou být na odstřel další... a to opět – na obou stranách barikády. Protože na té druhé straně právě moc známých nemám, obracím se jmenovitě na Moniku Le Fay, o které s domnívám, že má (mohla by mít, tedy doufám, že má) na věc stejný názor,“ sdělila dále Samková a poradila i to, jak dělat správně print screeny. „Celé obrazovky tak, aby bylo vidět datum a hodina, kdy je print screen pořizován.“

„Print screeny doporučuji vytisknout a odevzdat na nejbližší služebně s tímto textem: Oznamuji tímto, že mám podezření, že osoba, prezentující se na FB (Twitteru, Instagramu...) pod profilem... se dopustila tresného činu dle ust. § 365 Schvalování trestného činu, k čemuž přikládám vyjádření dotyčného na sociálních sítích. Žádám o prověření tohoto podezření a z důvodu obecného zájmu a práva veřejnosti být informován o zásadních otázkách přesahujících zájem jednotlivce, žádám, aby mi PČR v zákonné lhůtě sdělila výsledek svého šetření,“ zakončila Samková se slovy, že už toho bylo doopravdy dost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Vanda Efnerová

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Pravda o zeleném šílenství pro ĆR

Pane Fialo, díky za vaši iniciativu, tak, aby se občané dozvěděli pravdu. Jen mě mrzí, že konference proběhne v poslanecké sněmovně , tyto opravdové odborníky bychom měli slyšet v diskusi bud ve veřejnoprávní české televizi, kterou si všichni platíme, nebo v jiné komerční televizi, ale obávám se, že...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Za 35 Kč pohoda. Žádný Maggi.“ Takhle jedí komunisti v centru Prahy. Odhaleno na kameru

19:20 „Za 35 Kč pohoda. Žádný Maggi.“ Takhle jedí komunisti v centru Prahy. Odhaleno na kameru

Youtuber Starej fotr se vydal do ulice Politických vězňů v Praze, kde podle jeho slov sídlí klub KSČ…