V Charkově rozkradli miliardy na obranu. Takto. Skandál z Ukrajiny, kde jde o hodně

14.05.2024 16:20

Ruská armáda minulý týden spustila ofenzivu na severovýchodě Ukrajiny směrem na Charkov a za 48 hodin dobyla území větší, než získala ukrajinská strana za celou loňskou protiofenzivu. Důvodem pro snadný postup Rusů bylo i neexistující opevnění, na jehož výstavbu přitom byly vynaloženy miliardy hřiven. Ukrajinská právnička Martina Boguslavetsová z nevládní organizace Institute of Legislative Ideas v Kyjevě upozorňuje na řadu podezřelých smluv s fiktivními společnostmi, které byly podepsány bez výběrového řízení. „Ztratily se tady miliardy hřiven,“ má jasno Boguslavetsová.

V Charkově rozkradli miliardy na obranu. Takto. Skandál z Ukrajiny, kde jde o hodně
Foto: Repro Substack
Popisek: Proti-tankové překážky - dračí zuby

Koncem týdne ruská armáda otevřela na severu Ukrajiny poblíž Charkova novou frontovou linii. Během víkendu se ruským silám podařilo postoupit. Jak uvedl vojenský analytik Tyler Weaver v sobotu, Rusové postoupili minimálně pět kilometrů ve skoro padesátikilometrové zóně na sever od Charkova a obsadili asi tucet malých vesnic. „Když to porovnáme, na taktické úrovni je to mnohem větší úspěch v 48 hodinách, než měli Ukrajinci za celou loňskou ofenzivu, navíc s triviálními ztrátami pro ruskou armádu,“ srovnává.

Z řad ukrajinské armády se objevily stížnosti, že neexistovala žádná první linie opevnění. Na postup Rusů si pro BBC stěžoval Denys Jaroslavskyj, velitel zvláštní průzkumné jednotky. „Nebyla žádná první obranná linie. Viděli jsme to. Rusové prostě přišli. Prostě vešli, žádná minová pole,“ řekl. Svá slova dokázal záběry z dronů. Dodal, že ukrajinští představitelé tvrdili, že obranné prvky jsou za velké peníze budovány. Ale žádné tam nebyly. „Buď to byla neschopnost, nebo korupce. To není jenom selhání. To je zrada,“ řekl Jaroslavskyj.

„Samozřejmě že jsem naštvaný. Když jsme o toto území bojovali v roce 2022, ztratili jsme tisíce lidí. Nasadili jsme svoje životy. A teď, protože někdo nepostavil opevnění, tak zase ztrácíme lidi,“ vyjádřil se pro BBC.

Výkonná ředitelka nevládní organizace Institute of Legislative Ideas v Kyjevě Martina Boguslavetsová rozkrývá smlouvy s podezřelými firmami, kde se ztratily miliardy hřiven bez toho, aniž byla položena jediná mina nebo vystavěno jediné opevnění. „Charkovská oblastní vojenská správa převedla mnohamilionové zakázky na výstavbu opevnění, které stály celkem sedm miliard hřiven, na fiktivní firmy,“ tvrdí Boguslavetsová v komentáři pro ukrajinský deník Pravda.

Anketa

Pakliže by se našel spolehlivý právní nástroj, měli by ukrajinští bojeschopní muži být vráceni na Ukrajinu?

51%
44%
hlasovalo: 11406 lidí
Konkrétně odbor bydlení a komunálních služeb a Palivový a energetický komplex Charkovské oblastní vojenské správy uzavřely přímé smlouvy na dodávky dřeva pro opevnění s fiktivními společnostmi. „Všichni začali vydělávat miliony během několika měsíců po registraci. Klasicky na základě přímých smluv a bez výběrových řízení,“ upozorňuje právnička.

Oddělení Charkovského úřadu pro obranné zakázky totiž vybralo pro obranné zakázky nově registrované nejmenované společnosti a individuální podnikatele. „Majitelé těchto firem navíc nepřipomínají úspěšné podnikatele a podnikatelky – mají za sebou desítky soudních sporů, od krádeží whisky po domácí násilí na manželích a matkách, někteří z nich byli zbaveni rodičovských práv a měli exekuce na bankovní úvěry,“ vypočítává Boguslavetsová.

Jenže peníze k těmto domnělým podnikatelům ve skutečnosti ani nedoputovaly. „Dalším zajímavým detailem je, že tito příjemci zřejmě ani nevědí, že jsou milionáři. Koneckonců nadále pracují na poli nebo na směny  v továrnách,“ upozorňuje právnička na korupci při vojenských zakázkách kolem Charkova.

Boguslavetsová popisuje několik vybraných případů podezřelých zakázek. „Systém začal u Ihora Chausa, soukromého podnikatele. Tři měsíce po jeho registraci s ním odbor bydlení a služeb uzavřel přímé smlouvy na dodávky dřeva v hodnotě milionů hřiven. Zajímavé je, že v červenci 2023, kdy Chaus právě zaregistroval svou živnost, mu běželo u policie exekuční řízení na nesplacení pokut. Předtím byl shledán vinným z krádeže půl litru Jacka Danielse. Za ukradenou whisky si odpracoval 100 hodin veřejně prospěšných prací. Vážně úspěšný podnikatel,“ glosuje ironicky právnička.

V tomto schématu navíc úředníci pokračovali. Například uzavřením smlouvy s Vicrotií Smolyakovou, majitelkou společnosti Hertz Industry LLC. Tato společnost byla zaregistrována v červnu 2023 a během několika měsíců začala vydělávat miliony v oblasti dřevozpracování. Opět na základě přímých smluv. Za necelý rok se přitom ve firmě vystřídali čtyři manažeři, což také svědčí o fiktivnosti,“ má jasno Boguslavetsová.

Paní Smolyaková navíc čelí pěti exekucím, od vymáhání pohledávek od bank přes soudní řízení pro vyhýbání se rodičovské zodpovědnosti. Žena se také v opilosti dopustila domácího násilí na své matce. Smolyaková aktuálně pracuje v hutním podniku Dnipro na dělnické pozici. „Nevypadá jako majitelka úspěšné firmy, která za devět měsíců vydělala 116 milionů od ministerstva financí,“ říká ironicky Boguslavetsová.

Další takovou „podnikatelkou“ je Natalia Kovalová. Společnost Satisbud LLC byla na její jméno registrována tři dny po registraci společnosti Hertz Industry. Jde o další „úspěšnou“ společnost s obratem přes 52 milionů hřiven. Majitelka společnosti má na svém kontě také hromadu soudních případů včetně zbavení rodičovských práv, pobytu na veřejném místě v opilosti a domácího násilí vůči manželovi. Kovalová nyní pracuje v zemědělství jako pomocná síla na poli.

„Zajímavé je, že společnosti Hertz Industry LLC i Satisbud LLC mají stejného ředitele, Dmitrije Knorozova. Jak se dalo očekávat, i proti němu je vedeno exekuční řízení, v němž je dlužníkem,“ vypočítává právnička a vyjmenovává další podobné případy.

Takových fiktivních společností přitom vznikly stovky. „Toto schéma na první pohled ukazuje, že úředníci ve státních úřadech mohou bezohledně registrovat nové společnosti a využívat k tomu lidi, kteří o tom ani nemusejí vědět. A tento úředník na tom vydělává obrovské peníze. Krvavé peníze,“ podotýká Boguslavetsová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Jakub Makarovič

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Pravda o zeleném šílenství pro ĆR

Pane Fialo, díky za vaši iniciativu, tak, aby se občané dozvěděli pravdu. Jen mě mrzí, že konference proběhne v poslanecké sněmovně , tyto opravdové odborníky bychom měli slyšet v diskusi bud ve veřejnoprávní české televizi, kterou si všichni platíme, nebo v jiné komerční televizi, ale obávám se, že...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

A prachy šly přes Fialovu kampeličku-ani bych se nedivil... , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseF.L.Hek , 14.05.2024 16:48:15

|  20 |  0

Další články z rubriky

„Za 35 Kč pohoda. Žádný Maggi.“ Takhle jedí komunisti v centru Prahy. Odhaleno na kameru

19:20 „Za 35 Kč pohoda. Žádný Maggi.“ Takhle jedí komunisti v centru Prahy. Odhaleno na kameru

Youtuber Starej fotr se vydal do ulice Politických vězňů v Praze, kde podle jeho slov sídlí klub KSČ…