Frýdlant: Demolice kotelny, komína a dalších objektů v areálu nemocnice začne 20. května

14.05.2024 7:10 | Tisková zpráva

Nevzhledné a zchátralé budovy v čele s bývalou centrální kotelnou začnou koncem května mizet z areálu frýdlantské nemocnice. Město na odstranění šesti objektů a komínů, stojících v zadní části areálu nemocnice, získalo dotaci ze Státního fondu podpory investic.

Frýdlant: Demolice kotelny, komína a dalších objektů v areálu nemocnice začne 20. května
Foto: wikipedia
Popisek: Frýdlant

Nevyužívané objekty budou postupně odstraňovány od 20. května do srpna a nahradí je výsadba několik desítek listnatých stromů a keřů. Přípravné práce přitom již probíhají od 22. dubna. Celkem přijde demolice budov i následná revitalizace území na 4 miliony korun. Maximální výše dotace je 3 miliony korun a z rozpočtu města tak půjde na akci minimálně 1 milion korun.

„Centrální kotelna s komínem už nemá ve frýdlantské nemocnici žádný význam, protože dnes už má každá budova svoji lokální kotelnu a tato, která kdysi fungovala nejen pro nemocnici, ale i pro okolní sídliště, už je více jak 20 let nefunkční. A protože neměla využití, celou dobu jen chátrala. V poslední době zde bojujeme s tím, že se nám do tohoto brownfieldu stahují bezdomovci a narkomani, a tak neustále řešíme rozbitá okna, dveře, vytrhané mříže, jak se nám tam dobývají nezvaní hosté. A to je v areálu nemocnice prostě špatně a rozhodně o to nestojíme,“ říká místostarosta Frýdlantu Jiří Stodůlka. Frýdlant hledal v posledních letech vhodný dotační titul na odstranění této staré stavební zátěže, loni ho konečně našel u Státního fondu podpory investic.

Předmětem akce, nazvané „Odstranění objektů v areálu nemocnice Frýdlant“ je demolice celkem šesti objektů a následná výsadba zeleně na jejich místě. „Přípravné práce započala firma už koncem dubna, demolice odstartují 20. května a budou provedeny postupnou rozebírkou s nasazením těžké mechanizace. Při manipulaci s prašnými materiály bude prováděno intenzivní kropení k omezení negativních účinků na okolí. Následně bude provedena nakládka suti a po roztřídění materiálu bude stavební suť recyklována. Čistý nadrcený materiál bude ze 70 % připraven pro zpětné využití, například na zásyp podzemních částí původních objektů,“ popisuje práce vedoucí investičního oddělení Městského úřadu Frýdlant Dana Kiliánová.

Demolice se bude konkrétně týkat patrového objektu centrální kotelny, základové konstrukce původního skladu, tří komínových těles (jednoho zděného cihlového komínu kruhového půdorysu a dvou ocelových volně stojících tubusů), jednopodlažní strojovny, základové konstrukce bývalého skladu (jehož nadzemní část byla v minulosti již odstraněna) a provizorní kotelny.

„Po odstranění těchto budov a komínů vznikne na ploše 2 886 m² plánované přírodní uložiště uhlíku. Celé území bude ohumusované vrstvou ornice na podzim a osazeno 31 kusy listnatých stromů a 97 kusy listnatých keřů. Volný prostor mezi vysazenými dřevinami a keři pak bude oset travinami a bylinami,“ dodává k projektu místostarosta Frýdlantu.

Revitalizace celého území by měla být včetně výsadby ukončena v listopadu.

„Odstranění objektů v areálu nemocnice Frýdlant, k. ú. Frýdlant“ je podpořeno z programu Národního plánu obnovy Brownfieldy financovaného z Nástroje pro oživení a odolnost, Státní fond podpory investic, číslo smlouvy o poskytnutí dotace 268000041.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

střelba na FF

Dobrý den, kdy bude ukončeno vyšetřování střelby na FF? Netrvá vyšetřování nějak dlouho? A druhá věc, co mě zajímá je, zda stát nějak odškodnil nebo odškodní rodiny obětí? Já netvrdím, že za to stát může, ale je to to nejmenší, co můžete udělat.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Přerov: Kozlovice čeká generální oprava silnice i chodníků, potrvá od začátku června do konce října

10:28 Přerov: Kozlovice čeká generální oprava silnice i chodníků, potrvá od začátku června do konce října

Bezmála čtyři měsíce bude probíhat rozsáhlá rekonstrukce silnice a chodníků v přerovské místní části…