Louny sečou trávu způsobem šetrnějším k životnímu prostředí

13.05.2024 10:04 | Tisková zpráva

Jak pomoci k zadržení vody v půdě a v boji se suchem, je otázkou a pro města naléhavou výzvou. Kvůli klimatickým změnám Louny přehodnotily přístup v údržbě travnatých ploch. Od května se proto seče tráva v určitých lokalitách takzvanou mozaikovou – etapovou sečí.

Louny sečou trávu způsobem šetrnějším k životnímu prostředí
Foto: Oldřich Szaban
Popisek: Louny

„Klimatické změny, které se projevují nepravidelnými dešťovými srážkami, kterých je čím dál méně, zato naopak přibývá dní suchých, nás přivedly k aplikaci tzv. mozaikové – etapové seče. Jde o přístup k údržbě travních ploch, který je šetrnější k životnímu prostředí,“ uvedl tajemník Městského úřadu Louny Michael Straka.

Za tímto účelem Louny určily několik ploch, o které se alternativním způsobem budou starat. „Mozaiková seč znamená, že se vysekají jen místa podél chodníků a cest. Zbytek se nechá volně růst. Nesečené a sečené plochy budou během sezóny střídány,“ řekl mluvčí radnice Marcel Mihalik. „Primárně chceme krajině pomoct, toto je odborníky doporučovaná cesta,“ dodal mluvčí.

Mozaiková – etapová seč trávníku je k přírodě šetrnější než plošné sekání travních ploch. „Ponecháním vyšších travních porostů pomáháme zadržení vody v půdě, nedochází tedy k jejímu přílišnému vysoušení a napomáháme lepšímu zachycování dešťové vody při případných extrémních srážkách. V neposečeném porostu zůstanou rostliny, jež poskytnou potravu a úkryt hmyzu, plžům a obojživelníkům, kterých ve městech dramaticky ubývá,“ doplňuje vedoucí odboru komunitního rozvoje a participace Petra Kotková.  Méně sečené trávníky jsou také vhodným prostředím i potravou pro další řadu živočichů, jako jsou ježci, drobné ptactvo, kuny. Přispívají k vyšší biodiverzitě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

střelba na FF

Dobrý den, kdy bude ukončeno vyšetřování střelby na FF? Netrvá vyšetřování nějak dlouho? A druhá věc, co mě zajímá je, zda stát nějak odškodnil nebo odškodní rodiny obětí? Já netvrdím, že za to stát může, ale je to to nejmenší, co můžete udělat.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Přerov: Kozlovice čeká generální oprava silnice i chodníků, potrvá od začátku června do konce října

10:28 Přerov: Kozlovice čeká generální oprava silnice i chodníků, potrvá od začátku června do konce října

Bezmála čtyři měsíce bude probíhat rozsáhlá rekonstrukce silnice a chodníků v přerovské místní části…