Ani přes práh! Kolaborace... Vyznamená Pavel Posselta? V ČR už teď vidí rudě

07.05.2024 18:46 | Komentář

Dostane šéf sudetských Němců Bernd Posselt od prezidenta státní vyznamenání? ParlamentníListy.cz se zeptaly politiků, co si o návrhu lidoveckého poslance myslí. Padaly i ostré výrazy. Proti se vyslovili i mnozí zástupci vládního tábora.

Ani přes práh! Kolaborace... Vyznamená Pavel Posselta? V ČR už teď vidí rudě
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bernd Posselt

Poslanec KDU-ČSL Šimon Heller z Jihočeského kraje navrhuje prezidentu Petru Pavlovi, aby letos 28. října, během oslav založení československého státu, vyznamenal šéfa Sudetoněmeckého landsmanšaftu Bernda Posselta. 

Dlouholetý vůdce spolku bývalých tzv. sudetských Němců, kteří byli po druhé světové válce vysídleni do Německa na základě dekretu prezidenta Edvarda Beneše, je přinejmenším kontroverzní osobnost. 

Dlouhé léta byl poslancem Evropského parlamentu, kde v roce 2003 hlasoval proti přijetí České republiky do Evropské unie. Opakovaně v minulosti napadal Benešovy prezidentské dekrety, které jsou stále platnou součástí českého práva. Prohlásil například, že patří na „smetiště dějin“.

Podle lidoveckého poslance Hellera se však Posselt zasazuje o zlepšení česko-německých vztahů. Stejný pohled má i prezident Pavel, který v minulém roce šéfovi sudetských Němců v Bavorsku osobně poděkoval za sbližování Němců a Čechů. Tento postoj proto naznačuje, že by Pavel mohl poslancově návrhu vyhovět. 

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

PhDr. Lubomír Zaorálek byl položen dotaz

mzdy

V čem vám dám za pravdu je, že jsou u nás nízké mzdy, ale není to i chybou vás, protože i vy jste dlouho byli u vlády a mohli jste s tím něco udělat? Moc nechápu, co nyní změníte, když budete sedět v Bruselu, tedy krom toho, že vy si finančně určitě polepšíte?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Katoličtí flanďí byli kolaborovali již min. z dob C a K mocnářství., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseŠUKaHEK , 07.05.2024 19:04:50
Věčná čest a sláva Lidickému faráři, který neopustil své farníky ani ve chvíli nejtěžší.

|  20 |  0

Další články z rubriky

„Vlastizrada.“ Munice pro Ukrajinu místo pomoci zemědělcům? Piráti narazili

16:52 „Vlastizrada.“ Munice pro Ukrajinu místo pomoci zemědělcům? Piráti narazili

Piráti vymysleli nový plán pro Evropský parlament, který ještě ani nebyl oficiálně zvolen. Závazek p…