ČEZ: V Dukovanech začaly první letošní maturity, na ty jaderné se studenti bez výjimky těší

06.05.2024 11:54 | Tisková zpráva

První „maturity“ letošního roku má úspěšně za sebou 32 účastníků unikátního projektu Jaderná maturita. Prvního ze tří turnusů letošního 16. ročníku této odborné stáže, který odstartoval v minulém týdnu v Jaderné elektrárně Dukovany, se účastnili studenti sedmi gymnázií.

ČEZ: V Dukovanech začaly první letošní maturity, na ty jaderné se studenti bez výjimky těší
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

Králem, který nejlépe uspěl v závěrečném testu, se stal student Gymnázia Moravský Krumlov Petr Walla. Do konce školního roku se na Jadernou maturitu přihlásilo na sto mladých zájemců o jadernou energetiku z celkem 31 středních škol z celé České republiky.

První kolo Jaderné maturity začalo ve středu 24. dubna a účastnilo se ho 8 studentek a 24 studentů vybraných středoškoláků. Čtvrtinové zastoupení dívek, potvrzuje, že téma energetiky a fyziky není jen mužská záležitost. Mezi účastníky byli studenti gymnázií z Brna, Ivančic, Moravského Krumlova, Moravských Budějovic, Třebíče, Velkého Meziříčí a Znojma. Další dvě kola stáží pro úspěšné zájemce proběhnou v květnu a červnu.

Anketa

Prospěla by české demokracii korespondenční volba občanů ze zahraničí?

hlasovalo: 26302 lidí

„Jaderná maturita je příležitost, jak navázat spolupráci mezi studenty se zájmem o energetiku a elektrárnu. Zájem ze strany studentů o účast je rok od roku větší. V nejednom případě se stala motivací pro budoucí volbu zaměstnání nebo studia oboru na vysoké škole,“ říká Roman Havlín, ředitel Jaderné elektrárny Dukovany.

Během třídenní stáže si účastníci vyslechli přednášky o fungování jaderné elektrárny a provedli několik výprav přímo do provozu, kde se na vlastní oči podívali, jak se v Dukovanech vyrábí čistá bezemisní elektrické energie, pokrývající přes 20 % celkové spotřeby ČR.

„Nejvíc mě zaujal simulátor blokové dozorny. Líbilo se mi, že jsem zkušebně vypnul hlavní cirkulační čerpadlo č. 6,“ říká Petr Walla, student gymnázia v Moravském Krumlově, kterého ředitel elektrárny Roman Havlín prohlásil Králem prvního turnusu Jaderné maturity. Do budoucna by Petra na jaderné elektrárně Dukovany zajímala práce IT specialisty. Na druhém místě se v závěrečném znalostním testu umístil student Václav Vostal z Gymnázia Třebíč a třetí místo obsadil Jan Švec z brněnského gymnázia na tř. Kpt. Jaroše.

Mezi tématy přednášek a diskusí s odborníky nechyběla ani přednáška k přípravě výstavby nových jaderných bloků v Dukovanech. Na závěr účastníci stáže dostali nabídku stipendia, které mohou získat již od příštího školního roku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

věk dožití ve zdraví

Sama zde píšete toto: ,, V roce 2017 byl obvyklý věk dožití ve zdraví u mužů 61 let a u žen 62 let.“ Jak ale tedy vysvětlíte, že vy prosazujete odchod do důchodu déle, a to třeba i o 5 a více let?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český statistický úřad: Doktorandů je nejméně za posledních dvacet let

20:48 Český statistický úřad: Doktorandů je nejméně za posledních dvacet let

Na vysokých školách v Česku se v roce 2023 vzdělávalo 308,6 tisíc studentů, z nichž téměř pětinu tvo…