„Inteligentní chlap, arogantní snob a elitář.“ Tvrdé, ale upřímné ohlédnutí za Mackem

02.05.2024 16:52 | Monitoring

Zemřel Miroslav Macek, někdejší místopředseda ODS, člen poslední federální vlády a poté jeden z prvních českých internetových glosátorů. Jedné z nejvýraznějších tváří české politiky bylo 79 let. Jako na vysoce inteligentního chlapa na něj vzpomíná komentátor Štěpán Kotrba, ale také například exposlanec za ODS Walter Bartoš.

„Inteligentní chlap, arogantní snob a elitář.“ Tvrdé, ale upřímné ohlédnutí za Mackem
Foto: Archiv PL
Popisek: Miroslav Macek

„Jeden z mých nejbližších politických spolupracovníků, politik, který měl významný podíl na vzniku české polistopadové autentické pravice a spoluzakladatel ODS,“ zavzpomínal na Macka také exprezident Václav Klaus. Podle Klause odchází „významný a talentovaný člověk české polistopadové politiky, ale také všestranně zajímavá osobnost, která bude chybět nejen jeho rodině, ale nám všem“.

„Mirka jsem si nesmírně vážil pro jeho jasné politické myšlení, pro jeho schopnost srozumitelně formulovat své názory a pro jeho přesvědčivé vystupování, kterým uměl strhnout lidi kolem sebe,“ přidal vzpomínku Klaus. Ten v minulosti vzpomínal, že Macek stál jako poslanec u jeho kandidatury na předsedu Občanského fóra, z něhož následně odešli založit ODS.

V éře ODS byl Macek spojen s několika skandály, současně ale byl klíčovým spojencem Václava Klause v éře „Sarajevského atentátu“ Ivana Pilipa a Jana Rumla. Podle mnohých právě jeho podpora v klíčových chvílích tehdy rozhodla, že ODS zůstala stranou Václava Klause.

„Zemřel ideový protivník, díky kterému se Miloš Zeman stal předsedou parlamentu. Vysoce inteligentní chlap, arogantní snob a elitář, zubař Miroslav Macek, spoluzakladatel a místopředseda Klausovy ODS, privatizátor Knižního velkoobchodu, posléze Klausův kritik, místopředseda vlády Jana Stráského, a ministr pověřený řízením ministerstva práce a sociálních věcí, nicméně zásadní odpůrce socialismu a levice. Pro Zemanovu skupinu byl vedle Alexandra Komanického snadným a exemplárním cílem, ukázkou hyenismu privatizace a spoluviníkem ‚spálené země’. To, jak po odchodu z politiky glosoval politické dění na blogu Viditelný Macek, ale vzbuzovalo respekt svou inteligencí a férovostí. Ať je mu země lehká,“ napsal vzpomínku komentátor a analytik Štěpán Kotrba.

„Mirek byl vzdělaný, velmi inteligentní člověk se skvělým úsudkem a velkým nadhledem. Jeho široký záběr od literatury přes filosofii, estetiku, politiku, gurmánství až k jazzové muzice byl prostě neskutečný. Velmi jsem si jej vážil, protože takových lidí, jako byl on, jsem v životě moc nepotkal. Budou mi moc chybět jeho glosy i jeho každoroční přání k narozeninám – ‚Milý Waltře, spoustu a spoustu každodenních drobných radostí přeju. MM‘. Mirku, stálo za to se s Tebou potkávat. R. I. P.,“ zavzpomínal Walter Bartoš.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Vanda Efnerová

Tomio Okamura byl položen dotaz

migranti

V rozhovoru pro PL jste řekl, že hnutí SPD tady nechce žádné africké a islámské migranty. Ty ale podle všeho k nám ani nechtějí. Jak se ale stavíte k přijímání uprchlíků z Ukrajiny? A vracel byste na Ukrajinu bojeschopné muže? A pokud ano, jak?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Konečně, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseakibua , 02.05.2024 17:26:11
Konečně se s Waltrem Bartošem na něčem shodnu. Jeho glosy byly vynikající a budou mi chybět. Jako politika jej hodnotit nechci. Mám to jako s herci a zpěváky. Zajímá mě jak zpívají nebo hrají. jejich názory, politické postoje, partnerské vztahy nesleduji. Vím, že v případě politika bych měl, ale. Čest jeho památce a díky za Neviditelného Macka..

|  6 |  0

Další články z rubriky

Balda. Ten, co kácel stromy. Atentát na Fica a to, co „lepší lidé“ nechtějí slyšet

11:23 Balda. Ten, co kácel stromy. Atentát na Fica a to, co „lepší lidé“ nechtějí slyšet

Juraj Cintula, důchodce, který se rozhodl svůj politický nesouhlas řešit střelbou do předsedy vlády.…