Mrazivé: Fico tušil, co se stane

15.05.2024 17:46

Jen čekám, kdy se tato frustrace přetaví ve vraždu. Toto řekl Robert Fico o voličích Progresivního Slovenska a Ivana Korčoka už na začátku dubna. Odpověď přišla ve středu odpoledne na náměstí v obci Handlová. Střelcem měl být regionální básník hlásící se k boji proti nenávisti.

Mrazivé: Fico tušil, co se stane
Foto: Reprofoto: FCB R. Fica
Popisek: Robert Fico

Na začátku dubna Robert Fico hovořil o voličích opozičního Progresivního Slovenska a jejich neschopnosti přijmout demokratickou porážku jejich kandidáta Ivana Korčoka v demokratických volbách.

„Voliče vládní koalice označují za popletené, nebo za lůzu, které je třeba zakázat volit. Stydí se prý za své sousedy, kterým říkají „rurálně- rustikální“. Prostě všichni kromě nich jsou primitivní debilové. Po ulicích oplzle nadávají vládním politikům a já už jenom čekám, kdy se tato frustrace, intenzivně propagovaná Deníkem N, Sme nebo Aktuality přetaví ve vraždu některého z vládních politiků,“ zaznělo od Fica.

Reagoval tak na zážitek jeho poradce Erika Kaliňáka, který se přímo na ulici dozvěděl: Vy jednou půjdete. Tak půjdete, že se po**rete. Tak ti jednou někdo na**be na ten ksicht vyje**ný, že se z toho po**reš,“ pustil se do něj kolemjdoucí a následně počastoval sprosťárnami i jeho přítomnou manželku.

„Vypadni na východ. Někam do Ruska. Zkur**nče vy**baný,“ vyzval Kaliňáka, který hájil svou ženu.

Demokracie na Slovensku by podle něj byla ještě demokratičtější, kdyby se takoví lidé deportovali do Ruska. A dodal, že jednou tam deportováni skutečně budou.

„Na toho kluka se ani nezlobím, protože je nešťastnou obětí nenávisti liberálních novinářů, kteří nedokážou unést a respektovat výsledky demokratických voleb, a to jak parlamentních, tak prezidentských. Žádné argumenty ani rozumná debata, jen čirá nenávist, která se neštítí použít násilí. To je ta jejich slušná, prozápadní, ale zkrátka ‚lepší‘ část Slovenska,“ uvedl premiérův poradce.

Podobné hlasy ale zaznívaly i z Česka. Poslanec TOP 09 Ondřej Kolář na začátku května označil Fica za „ruského posluhovače“, „Dokazuje to, že trojští koně na východ od nás se dali do pohybu, že Fico odhodil poslední zbytky zábran a taky to, že nesedět s rusko-slovenským premiérem u jednoho stolu není otázka vkusu, ale bezpečnosti,“ psal.

Dnes měla slovenská vláda výjezdní zasedání v obci Handlová a před kulturním domem na premiéra čekalo několik desítek lidí.

Mezi nimi stál i jednasedmdesátiletý Juraj Cintula z Levice, který se prezentuje jako básník. Má být autorem tří vydaných sbírek a jednoho románu.

Také založil Hnutí proti násilí, které mělo za cíl zabránit šíření nenávisti v Evropě.

„Do Evropy proudí průvod migrantů, všude je nenávist a extrémismus. Ale co je nejhorší, vlády evropských států proti tomuto chaosu nemají žádnou alternativu. Ale tou je přece člověk," psal před osmi lety.

Jedna z jeho posledních básní měla znít:

Navrhl jsem smrti, abychom si potykali.

A ona se rozplakala.

Že si ji nevážím, že ji nerespektuji.

Zakladatel Literárního klubu DUHA měl s sebou i svou legálně drženou zbraň.

„Robo, pojď sem,“ křikl a když se premiér přiblížil, několikrát vystřelil a zasáhl Fica do břicha a do hrudi.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

střelba na FF

Dobrý den, kdy bude ukončeno vyšetřování střelby na FF? Netrvá vyšetřování nějak dlouho? A druhá věc, co mě zajímá je, zda stát nějak odškodnil nebo odškodní rodiny obětí? Já netvrdím, že za to stát může, ale je to to nejmenší, co můžete udělat.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Okrádání v nemocnici. Za 120 Kč tohle? Dvě fotky snídaně spouštějí lavinu

11:53 Okrádání v nemocnici. Za 120 Kč tohle? Dvě fotky snídaně spouštějí lavinu

Dva suché rohlíky, jeden krajíček chleba a malá plastová krabička s margarínem. Takovou nemocniční s…