„Zemřu, ale ať to nebolí.“ Ruské bomby padají, ale Ukrajinci nechtějí opustit domovy

13.05.2024 15:47

Ukrajinci hlásí, že ruská ofenziva směrem na Charkov začala. Popsali, jak působí klouzavé bomby používané Ruskem a server Kyiv Independent přiznal, že Ukrajinci ztrácejí jeden opěrný bod za druhým. Atmosféru dokresluje zlověstné bzučení ruských dronů, které hledají další potenciální cíl. Kyjevské ozbrojené síly ztrácejí půdu pod nohama nejen na severu Ukrajiny, uvedla CNN. Západ prý zároveň svazuje Ukrajině ruce ve snaze efektivně se bránit.

„Zemřu, ale ať to nebolí.“ Ruské bomby padají, ale Ukrajinci nechtějí opustit domovy
Foto: Twitter Oliver Alexander
Popisek: Ruský útok na město Charkov

Server Kyiv Independent oznámil, že ruská ofenziva na Charkov začala. Rozvíjí se prý v podobě útoku na obec Vovčansk. Rusové tam prý vrhají klouzavé bomby po trojicích. Lidé prchající z této obce říkají, že padající bomby děsí lidi dlouho před konečným dopadem, protože jsou slyšet už z dálky. Ale teprve v poslední vteřině jejich letu je prý jasné, kam přesně dopadnou.

„Exploze, řádově silnější než běžné dělostřelecké granáty, otřásají zemí, kde leželi dva policisté na břiše,“ popsal jednu ze situací server Kyiv Independent. „Mladý policejní šéf pohraničního města Vovčansk v Charkovské oblasti se znovu postavil na nohy, vyšplhal na hromadu sutin a ukázal na oblaky tmavě šedého kouře stoupající v dálce, nejbližší méně než půl kilometr daleko. ‚Vidím jednu, vidím druhou a třetí je hned za tímto domem‘,“ řekl. „Pokud nechceš zemřít, tak si posbírej své věci a následuj mě,“ sdělil ještě novináři, než zmizel z místa, aby si zachránil život.

Ve Vovčansku žilo před válkou asi 18 tisíc lidí a teď se město může stát prvním větším městem, které Rusové jednou dobili, Ukrajinci ho později osvobodili a teď Rusové znovu vstoupí do jeho bran jako navrátivší se okupanti.

Anketa

Pakliže by se našel spolehlivý právní nástroj, měli by ukrajinští bojeschopní muži být vráceni na Ukrajinu?

50%
44%
hlasovalo: 11286 lidí
„Uvnitř města je děsivá atmosféra: Na otevřeném prostranství nebylo vidět žádné ukrajinské vojáky, jen občasné civilisty, obvykle sedící venku, kteří nevnímali bitvy, které se kolem nich vedou. Nahoře je často na jasné obloze slyšet zlověstné bzučení ruských dronů, které vždy hledají potenciální cíle,“ uvedl server s tím, že policisté a dobrovolnické organizace se snaží co nejvíce civilistů dostat z Vovčansku. Ale někteří z místních chtějí zůstat, ať se s jejich městem stane cokoliv.

Klouzavá bomba zasáhla i dům pětašedesátiletého železničáře Serhije Kotsara. Z domu, kde prožil velkou část svého života, podle serveru Kyiv Independent zůstala jen jediná zeď. O ostatní se postarala ruská klouzavá bomba. Jeho žena skončila s těžkými zraněními v charkovské nemocnici, ale postarší železničář se podle všeho rozhodl zůstat na místě. Odmítá opustit svých pět koz, které útok přežily. Nechce opustit ani svou těžce popálenou kočku. Dosud dýchající. „Nedokážu se přimět je zabít vlastníma rukama,“ řekl a zadržoval slzy, napsal server Kyiv Independent. „Samozřejmě jsme uvažovali o druhé okupaci, ale neměli jsme kam jít. Oba jsme důchodci a máme na kontě jen pár hřiven,“ dodal muž.

Další místní obyvatelka Olha Chodajková podle vlastních slov počítá s tím, že při druhé ruské okupaci zemře. Ale jedním dechem vyjadřuje naději, že ukrajinští vojáci ještě Rusy zadrží.

„Mám své psy, mám své kočky, mám své ptáky, své sousedy... Neopustím je. Pokud jsem zde potřeba, nechť mě Bůh ochraňuje, a pokud jsem tam potřeba, ať mě vezme, jen prosím, ať je to bez bolesti. Nebudu tady pod druhou okupací,“ uvedla. „Myslím, že nás všechny zabijí.“

Vyhlídka na novou rozsáhlou ofenzivu na Charkov, druhé největší město Ukrajiny, se rýsovala měsíce a nyní přichází podle serveru v době, kdy přetížené ukrajinské síly neustále ztrácejí pozice v několika opěrných bodech. Rusové stojí asi 25 km od předměstí Charkova.

Ukrajinský nejvyšší generál Oleksandr Syrskyj, uvedl, že situace v severní oblasti Charkova se „výrazně zhoršila“ poté, co Rusko tvrdilo, že dobylo další čtyři vesnice, když rozšířilo svou překvapivou přeshraniční ofenzivu, napsala CNN.

Mluvčí ukrajinské armády později popřel zprávy, že ruské síly byly uvnitř Vovčansku s tím, že ukrajinským ozbrojeným silám se je podařilo udržet na uzdě.

„Kyjevské ozbrojené síly ztrácejí půdu pod nohama nejen na severu Ukrajiny. DeepStateMap také ukazuje, že Rusko dosahuje dalších zisků ve dvou dalších klíčových oblastech, zejména směrem k městu Časiv Jar, které se stalo důležitou předsunutou vojenskou pozicí, a dále na jih v průmyslovém městě Krasnohorivka, kde ruské jednotky nyní ovládají hlavní zařízení města, cihelnu,“ napsala CNN.

Washingtonský Institut pro studium války (ISW) uvedl, že Ukrajina má do jisté míry svázané ruce. Při obraně vlastní země je Ukrajincům svázal Západ.

„Ruské síly těží z výhod dlouhodobého omezení Západu, které Ukrajině brání používat zbraně poskytované Západem k úderům na legitimní vojenské cíle na ruském území – území, na němž jsou nyní ruské síly závislé při udržování svých útočných operací v severní Charkovské oblasti. Západní představitelé zakázali Ukrajině používat zbraně dodané Západem k úderům na cíle na ruském území a ukrajinští představitelé opakovaně prohlásili, že tuto podmínku dodržují. … Ukrajinským silám by velmi prospělo, kdyby mohly využívat pokročilé zbraňové systémy dlouhého dosahu k narušení ruských logistických uzlů a tras, které v současné době zásobují charkovskou ofenzivu, ale místo toho se musejí spoléhat na své omezené a vyčerpané zásoby domácích zbraní,“ uvedl ISW.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Tomio Okamura byl položen dotaz

nezávislost

Dobrý den, podle vás jsme nejsme politicky nezávislí, znamená to, že volby jsou u nás zbytečné? Taky tvrdíte, že je třeba, abysme byli nezávislí i ekonomicky a v zemědělství. Je to ale vůbec možné, když je naše ekonomika závislá na exportu a na německé ekonomice? A co se týče zemědělství, jak chcete...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Je mi hrozně líto obyčejných lidí, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseAch jo (bls1) , 13.05.2024 17:42:35
Naši chciválkové by se měli podívat trochu dál než na špičku svého nosu. Zkuste domyslet ono "zlověstné bzučení ... dronů". Váleční veteráni i civilisté si vždy z války odnášeli spoustu psychických problémů, stačí se podívat na počty sebevražd mezi americkými válečnými veterány, a teď k tomu přibude pravděpodobně doživotní panický strach z dronů, před kterými není úniku. Jestli třeba očekáváte, že někdy bude Alza doručovat zboží drony, tak na to kvůli válečným veteránům a uprchlíkům můžete zapomenout.

|  5 |  0

Další články z rubriky

Dominik Hašek – král hlupáků. Na Slovensku si všimli, jak o Francii mlčel jak zařezaný

14:49 Dominik Hašek – král hlupáků. Na Slovensku si všimli, jak o Francii mlčel jak zařezaný

„Hašek prošustroval miliony a teď je za krále hlupáků“, i takto se dnes na Slovensku mluví o slavném…