Američtí osvoboditelé v Praze? Ještě větší propaganda, než před rokem 1989. Moravský espéďák o znechucení obyvatel

08.05.2024 18:30 | Komentář

Osvobození se mnoha lidem zprotivilo. Není divu, když se dnes slaví ještě více propagandisticky, než za socialismu, říká ve svém komentáři Boris Latýn, „moravský espéďák“ a kandidát opozičního hnutí do Evropského parlamentu.

Američtí  osvoboditelé v Praze? Ještě větší propaganda, než před rokem 1989. Moravský espéďák o znechucení obyvatel
Foto: Archiv Borise Latýna
Popisek: Boris Latýn, kandidát SPD do europarlamentu

Za předminulého režimu, kdy nám vládla lidová demokracie před rokem 1989, jsme slavili 9. května výročí osvobození Československa sovětskou armádou. Nebylo to úplně přesné, protože část jižních a západních Čech už byla za demarkační linií dohodnutou mezi třemi tehdejšími světovými mocnostmi SSSR, USA a Velkou Británií. Tato demarkační linie určovala maximální postup americké a britské armády východním směrem, stejně jako postup Sovětského svazu opačným směrem. Největší české město za demarkační linií byla Plzeň a o jejím osvobození se tehdy příliš nemluvilo, propaganda zkrátka celou věc zjednodušovala na osvobození sovětskou armádou.

Po roce 1989 a nástupem demokracie se situace začala měnit. Plzeň byla najednou „hvězdou“ ve zpravodajství májových dnů, všichni se radovali z této novinky, že mohou vyvěšovat americké vlajky a sledovat přehlídku americké vojenské techniky v Plzni. Rok po revoluci se změnil název státního svátku na „Den osvobození od fašismu“ a o rok později se přesunulo i datum z 9. na 8. května, abychom se nelišili od našich nových západních kamarádů, kteří jej slavili právě v tento den. Zajímavé je, že Poláci udělali tuto změnu až v roce 2015. 9. květen má určitě své důvody. Prvním je ten, že Praha, ale třeba i Jihlava byla osvobozena až právě 9. května. Na stejný den připadá kapitulace hitlerovského Německa po moskevském času, který sice neplatil v Praze, ale Sovětský svaz měl zásadní podíl na porážce Německa v Evropě. To ještě nevadí, že státní svátek se posunul o den dříve, horší však přišlo později. V roce 2000 došlo k další změně, název státního svátku se změnil na Den osvobození a konečně o čtyři roky později se sladil s tím, jako ho nazývají Anglosasové, tedy Den vítězství.

Poté probíhaly pomalé změny. Nikým nevolené politické neziskovky postupně nabíraly na síle a demokracie stále více ustupovala s nimi spojené liberální demokracii. Na rozdíl od rychlého přechodu moci od lidové demokracie k demokracii, byl přechod od demokracie k liberální demokracii velmi pomalý a pozvolný. S tím šlo ruku v ruce postupné ubývání informací v mediálním prostoru o osvobozujících činech sovětské armády a naopak více a více informací o hrdinných operacích americké armády.

Ing. Mgr. Boris Latýn

  • SPD
  • Kandidát do Evropského Parlamentu
  • zastupitel měst. části

A dnes se tento den v hlavních médiích slaví ještě hloupěji, než za lidové demokracie. Samé zprávy z Plzně, americká vojenská technika dokonce projíždí Prahou, kterou neosvobodila a sovětská nikde. Je to známka úpadku pravdy, morálky i celého liberálně-demokratického režimu. A přitom padlo při osvobození přes 110 tisíc Sovětů a 30 tisíc Rumunů. Američanů, kteří přišli do téměř prázdných západních Čech, něco přes 100 vojáků. Schizofrenní na tom je i to, že lví podíl na osvobození měl 2. Ukrajinský front rudé armády (šlo přitom jen o název vojenského uskupení, nikoliv o etnické složení) a Ukrajina je země, kterou dnešní režim velmi podporuje. Velel mu navíc maršál Malinovský, Ukrajinec narozený v Oděse. Celé je to tak absurdní, že mnoho lidí je z oslav osvobození znechuceno.



 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo

Opravdu máte čisté svědomí?

Dobrý den, opravdu vám přijde OK přijít k titulům tím, že publikujete v podezřelých časopisech nebo v těch, v jejichž vedení jste sám seděl? To vám přijde v pořádku? Dosud jste na mě působil jako morální autorita, ale teď už si to o vás nemyslím

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Kruci, kdy už si někdo aspoň otevře knížku,, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseruský medvěd , 08.05.2024 19:26:20
když už chce žvatlat do novin. A to platí pro obě strany... Po osvobození valné části SSSR bylo nutno před generální ofenzívou doplnit bojové jednotky, uspořádat je do předpokládaných bojových útvarů, zajistit zásobování a tak podobně. A protože se tyto jednotky přeskupovaly na Ukrajině a v Bělorusku, byly tyto jednotky nazvány podle místa lokace jako 3 ukrajinské fronty a 1 front běloruský. Žádnou souvislost s národnostním složením to nemělo. Kdejaký vůl, líný si něco přečíst, dneska operuje s tím, že v Praze byl ukrajinský front, a tedy Ukrajinci. Jenom důkaz nebetyčné povrchnosti dnešní doby...

|  22 |  0

Další články z rubriky

„Ta hanebná kampaň je trefná? Můžeme si za to sami? Jako Fico?“ Lipavský rozzuřil Bžocha

13:30 „Ta hanebná kampaň je trefná? Můžeme si za to sami? Jako Fico?“ Lipavský rozzuřil Bžocha

Hosty pořad první části Partie Terezie Tománkové na CNN Prima News byli ministr zahraničí Jan Lipavs…