ČSSD by nevadilo zrušení Bohumínského usnesení. Kvůli spolupráci s KSČM

13.10.2012 20:00

Po úspěšných krajských volbách začíná ČSSD přemýšlet nad tím, že otevře debatu ohledně tzv. Bohumínského usnesení. To zakazuje spolupráci vítěze krajských voleb s KSČM na vládní úrovni. Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka uvedl, že by k tomu mohlo dojít v případě vítězství levice v příštích senátních volbách.

ČSSD by nevadilo zrušení Bohumínského usnesení. Kvůli spolupráci s KSČM
Foto: ČSSD
Popisek: ČSSD zahájila předvolební kampaň pro krajské a senátní volby 2012 jízdou vlakem

„Pokud by levice měla většinu v příští Poslanecké sněmovně, tak si myslím, že je legitimní otázkou tuto debatu otevřít,“ připustil Sobotka. Jeho strana spolu s KSČM ovládla letošní krajské volby. Podle předsedy KSČM Vojtěcha Filipa si komunisté s ČSSD dobře rozumí a v krajích, kde vládli spolu nebo kde je komunisté podporovali, se oběma stranám zvýšily preference. Debatu o zrušení smlouvy ale nechává Filip na sociálních demokratech. "To není otázka na mě, to je otázka na sociální demokracii," dodal Filip.

Prostřednictvím Bohumínského usnesení si ČSSD na svém 27. sjezdu v Bohumíně zakázala spolupráci s extrémistickými stranami. Mezi ně zařadila právě KSČM, SPR-RSČ (Sdružení pro republiku - Republikánská strana Československa), Moravskou národní stranu, Levý blok a Stranu demokratické levice. Právě to se ale může v dohledné době změnit. Letošní krajské volby totiž v drtivé většině ovládla ČSSD spolu s komunisty, kteří vyhráli v Ústeckém a Karlovarském kraji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ane

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Podraz“ na ČT den před eurovolbami: Tři zástupci SPOLU v debatě. Babiš vidí rudě

4:40 „Podraz“ na ČT den před eurovolbami: Tři zástupci SPOLU v debatě. Babiš vidí rudě

„Podraz.“ Tak komentuje plán České televize na obsazení tzv. Superdebaty před červnovými evropskými …