Museli lhát, aby udrželi morálku. Z USA další střípek o Ukrajině

28.04.2024 19:55 | Monitoring

Ukrajinské vedení neříkalo celou pravdu o počtu padlých vojáků, aby nedemoralizovalo ostatní vojáky a veřejnost. „Skutečný počet mrtvých, který Ukrajina dlouho odmítala zveřejnit, musel být pravděpodobně prezentován jako nižší, aby nedošlo k demoralizaci bojujících vojáků a aby to neohrozilo mobilizaci,“ řekl pro Washington Post zákonodárce, který si přál zůstat v anonymitě. A Ukrajina sice dostala významnou pomoc od USA, ale nedostatek vojáků je velký problém.

Museli lhát, aby udrželi morálku. Z USA další střípek o Ukrajině
Foto: Repro Twitter
Popisek: Hřbitov na Ukrajině

Washington Post informuje o pomoci USA Ukrajině, kterou minulý týden schválil Kongres USA, tj. Sněmovna reprezentantů i Senát. Z Bidenovy administrativy zní, že „příliv amerických zbraní pomůže Ukrajině v nadcházejících měsících otupit ruský postup, ale akutní nedostatek vojáků a palebná převaha Moskvy znamenají, že Kyjev pravděpodobně znovu nezíská útočnou dynamiku dříve než do roku 2025,“ píše deník.

Pomoc by měla dát Ukrajině čas mobilizovat a také připravit zázemí na obranu proti tušené ruské ofenzivě. Vykopat zákopy, vytvořit minová pole. Ukrajina podle americké administrativy ztratila hybnost a útočnost. A to se musí spravit. „Více než dva roky po úplné invazi prezidenta Vladimira Putina ztratily ukrajinské síly svou ranou hybnost na bojišti a většina amerických představitelů dotazovaných pro tuto zprávu věří, že Zelenskyj nestojí před jasným vojenským kurzem, jak znovu získat 20 % své země, které nyní Rusko okupuje. Zatímco Rusko ztratilo více než 300 tisíc vojáků kvůli zranění nebo smrti, podle odhadů USA si zachovává výhody v lidské síle a ve zbraních,“ napsal Washington Post s tím, že Rusko nadále má navrch v dělostřelectvu a v dalších zbraních, protože se obrátilo na Írán a na Severní Koreu o pomoc s doplněním svých zásob. K tomu je nutné počítat s domácí výrobou v ruském zbrojním průmyslu.

Západní státy Ukrajině dodávají i rakety dlouhého doletu ATACMS s tím, že je Ukrajinci použijí pro útok na Krym. Zároveň se letos západní státy chystají Ukrajině poskytnout stíhačky F-16. Ministr obrany Lloyd Austin v pátek oznámil záměr administrativy nasmlouvat pro Ukrajinu zbraně v hodnotě 6 miliard dolarů, a to včetně raket protivzdušné obrany Patriot a protidronových systémů

Anketa

Jste rádi, že v USA prošel balík pomoci pro Ukrajinu?

6%
92%
hlasovalo: 27083 lidí
Jenže Američané nyní mají obavy hlavně z nedostatku ukrajinských vojáků. V posledních týdnech přijali ukrajinští zákonodárci kroky k zefektivnění odvodů. Snížili věk pro muže, kteří mohou být povoláni k vojenské službě, z 27 na 25 let. Zelenského vláda požádala evropské státy, aby pomohly podpořit návrat některých ze statisíců mužů vojenského věku, kteří uprchli z Ukrajiny po Putinově invazi.

Probíhající debata o mobilizaci je velmi choulostivá hlavně pro ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, který musí nashromáždit dostatek bojové síly, aby se ubránil ruské síle. Ale Zelenskyj se přitom musí vyhnout rozbití národní jednoty, která je již tak napjatá po více než dvou letech krveprolití a deprivace.

„Zákony, které v posledních týdnech na Ukrajině přijali, jim pomohou, ale musí zmobilizovat více sil a najít způsob, jak inspirovat více ukrajinských mužů, aby přišli do předních linií,“ řekl pro Washington Post americký úředník v Bidenově úřadu pod podmínkou anonymity.

A také přišel na přetřes počet mrtvých ukrajinských vojáků. Volodymyr Zelenskyj tvrdil, že od počátku války padlo 31 tisíc ukrajinských vojáků. Ale na americké straně nad takovým číslem zaznívá velká skepse. Ukrajinský zákonodárce, který pro Washington Post promluvil pod podmínkou anonymity, řekl, že Zelenského prohlášení z února, že od roku 2022 bylo zabito 31 tisíc ukrajinských vojáků, značně zlehčuje skutečný počet padlých.

„Skutečný počet mrtvých, který Ukrajina dlouho odmítala zveřejnit, musel být pravděpodobně prezentován jako nižší, aby nedošlo k demoralizaci bojujících vojáků a aby to neohrozilo mobilizaci,“ řekl deníku ukrajinský poslanec.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Marian Kučera

Ing. Petr Beitl byl položen dotaz

Ukrajina

Dobrý den, co si myslíte o novém mobilizačním zákonu na Ukrajině? A měli bychom ,,vyhostit" Ukrajince, kterých se to týká? Mně to přijde nehumánní, Češi v minulosti (např. za okupace) taky ve velkém emigrovali a podle všeho se ani teď nehrnou do armády, a to nejsme ve válce. Ani já bych do války své...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Zelenský lhal o počtu mrtvých, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseNechtík , 28.04.2024 20:08:51
jen proto, aby vyškemral další pomoc. Kdyby uvedl pravdu, už by nic nedostal, protože každý by pochopil, že to nemá cenu. Nějaká morálka vojáků mu je u zádele, on jen chce další peníze nebo zboží pro malou domu!!.

|  9 |  0

Další články z rubriky

„Podraz“ na ČT den před eurovolbami: Tři zástupci SPOLU v debatě. Babiš vidí rudě

4:40 „Podraz“ na ČT den před eurovolbami: Tři zástupci SPOLU v debatě. Babiš vidí rudě

„Podraz.“ Tak komentuje plán České televize na obsazení tzv. Superdebaty před červnovými evropskými …