Třetina Čechů by ráda návrat do totality. A strach z Ruska? Velký, ale klesá

02.05.2024 22:58 | Monitoring

Až třetina Čechů by si přála návrat totality, ve které by neprobíhaly svobodné volby. Vyplynulo to z průzkumu mimovládní organizace GLOBSEC zkoumající nálady v zemích střední a východní Evropy. V letošním roce vydává průzkum i v souvislosti s válkou na Ukrajině. Lidí se zeptala, zda Rusko považují za bezpečnostní hrozbu pro svou zemi.

Třetina Čechů by ráda návrat do totality. A strach z Ruska? Velký, ale klesá
Foto: Screen: ČT24
Popisek: Ruský prezident Vladimir Putin.

„Totalitní režim bez svobodných voleb je dobrý pro naši zemi,“ na takový výrok výzkumníků z GLOBSEC až třetina dotázaných Čechů uvedla, že s tím souhlasí. Oproti tomu 65 % respondentů v ČR reagovalo nesouhlasně.

V daném tématu jsou na tom hůře už pouze Slováci a Rumuni. V obou těchto státech by si návrat totality přálo 36 % oslovených.

Návratu totality se naopak nejvíce brání v Pobaltí. V Litvě a Lotyšsku jen 8 %. Naopak 80 % Estonců s tím nesouhlasí a stejně tak i 76 % Lotyšů a 72 % Litevců.

Pro totalitu se vyjádřilo také 17 % Poláků a 16 % dotázaných Bulharů. Možná poněkud překvapivě se pro totalitu hlásilo jen 10 procent Maďarů, informovala o měření GLOBSEC v různých státech CNN Prima News.

Celkově lze otázku demokracie vs. totalita v rámci průzkumu GLOBSEC zhodnotit tak, že prvně zmíněný systém jasně převládá. „Podpora totalitního zřízení ovšem ukazuje jisté rozdíly u Slovenska, Rumunska a do jisté míry také u Česka,“ stojí v komentáři výzkumníků. A dále, že alarmující je také míra 15 až 20 % odpovědí „nevím“, která se s výjimkou Polska objevuje u ostatních států.

„Volání po totalitním režimu vychází z mnohých historických a politických faktorů. Mělo by se na to velmi rychle reagovat, než se tento trend rozšíří,“ zmiňuje komentář.

V daných státech GLOBSEC zkoumal i další trendy. Ptal se například, zda považují Rusko za bezpečnostní hrozbu pro svou zemi. Oproti předchozím letům vzrostlo procento lidí, kteří Rusko považují za bezpečnostní hrozbu v Rumunsku (z 64 na 73 %), v Maďarsku (z 45 na 47 %) a v Bulharsku (z 33 na 34 %).

Naopak oproti předchozímu roku názor na Rusko coby bezpečnostní riziko pro zemi klesl v Česku (z 84 na 76 %) a na Slovensku (z 54 na 49 %). Polsko se v této otázce jako jediné drží i letos na stejných číslech, tedy na 90 procentech.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Natálie Brožovská

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

věk dožití ve zdraví

Sama zde píšete toto: ,, V roce 2017 byl obvyklý věk dožití ve zdraví u mužů 61 let a u žen 62 let.“ Jak ale tedy vysvětlíte, že vy prosazujete odchod do důchodu déle, a to třeba i o 5 a více let?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Slovenská tragédie“. Překlad mediálního našlapování kolem atentátu

11:56 „Slovenská tragédie“. Překlad mediálního našlapování kolem atentátu

Na roli médií se v souvislosti s atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica zaměřil Ladislav Jak…