Ukrajina: V USA už ji někteří odepsali. Zvláště když nemá čím střílet

23.02.2024 10:49 | Zprávy

Právě dnes se završuje druhý rok války na Ukrajině. V sobotu započne třetí rok ruského vpádu, v jehož důsledku zemřely tisíce ukrajinských mužů, žen a dětí. A v této situaci přišel generální tajemník Jens Stoltenberg s prohlášením, že až budou stíhačky F-16 na Ukrajině, Ukrajinci je budou moct použít i proti cílům ležícím přímo v Rusku. Z USA však zaznívá, že Ukrajina teď už prakticky nemůže vyhrát. Už kvůli poměru ztrát.

Ukrajina: V USA už ji někteří odepsali. Zvláště když nemá čím střílet
Foto: Repro Twitter
Popisek: Hřbitov na Ukrajině

730 dní, dva roky. Přesně tak dlouho ruské rakety, drony a kulky vraždí ukrajinské muže, ženy a děti. A Ukrajinci se po celou dobu statečně brání. Uhájili Kyjev, uhájili Charkov a uhájili spoustu dalších měst. A mnoho měst ztratili. Bachmut, Avdijivku a další padly do rukou ruských agresorů.

A v této situaci přišel generální tajemník Jens Stoltenberg s prohlášením, že až budou stíhačky F-16 na Ukrajině, Ukrajinci je budou moct použít i proti cílům ležícím přímo v Rusku.

„Stoltenberg v rozhovoru pro Radio Svoboda zdůraznil, že každý spojenec si ponechává autonomii poskytovat Ukrajině stíhačky F-16, čímž potvrdil právo Ukrajiny na sebeobranu včetně úderů na legitimní ruské vojenské cíle za jejími hranicemi. Ukrajina aktivně usiluje o stíhačky F-16 vyrobené v USA, aby čelila ruské vzdušné převaze. Spojené státy schválily přesun F-16 z Dánska a Nizozemska na Ukrajinu v srpnu, do dokončení pilotního výcviku,“ napsal server Kyiv Post.

„Válka na Ukrajině je útočnou válkou a Ukrajina má právo na sebeobranu včetně úderů na legitimní ruské vojenské cíle mimo Ukrajinu,“ mělo zaznít v rádiu.

Kyjev dlouho usiloval o získání stíhaček po těžkých ztrátách, které utrpělo jeho letectvo, které létalo především na ruských letadlech. Americké F-16 mají lepší bojové schopnosti než ty, které provozuje Ukrajina. K otázce, kdy bude Ukrajina schopna nasadit F-16, Stoltenberg uvedl, že to nelze určit.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Petr Beitl byl položen dotaz

Eurokomisař

Pořád se tu mluví o eurokomisaři. Mě by zajímalo, v čem je pro nás lidi tato funkce důležitá? A jestli je, proč se diskutuje o tom, kdo jej nominuje víc, než o tom, kdo bude nominovaný? Fakt si myslíte, že nezkušená Nerudová je dobrá volba? Proč třeba nenominujete nějakého nestranného kandidáta, kte...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Ukrajina: V USA už ji někteří odepsali., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseVitek106 , 23.02.2024 12:07:26
Ušouni už Ukrajinu a především jejich válku odepsali, protože cpát do nic a do toho "Zeleného" šílence miliardy a nemít z toho okamžitý užitek, přece není to pravé ušounské. Oni by teď naopak potřebovali rychlou dohodu o konci války, aby se tam naopak mohli co nejvíc napakovat na obnově válkou zničené země. Je to sice záležitost deseti, možná patnácti let, ale pořád je to lepší strčit Ukrajině pár miliard na !! řádně zúročený dluh !! pro obnovu, než ty miliardy bez užitku vystřílet pánu bohu do oken z kanonů. A Pkud si ti naši naivní fialoví pitomci myslí, že se na tom přiživí, tak jsou hloupější, než si kdo dokáže představit. !!!!!!!!!!!!!!!!!!!

|  8 |  0

Další články z rubriky

Nedbalá policie? Matka střelce Kozáka našla po ohledání doma nábojnici

14:33 Nedbalá policie? Matka střelce Kozáka našla po ohledání doma nábojnici

Případ střelce na FF UK opět rozvířil mediální prostor, protože byly zveřejněny detaily z usnesení o…