Zdeněk Lanz: RC modely pro ministryni obrany Černochovou

20.02.2024 10:32 | Glosa

Ten, kdo si do minulého úterý (6. února 2024) myslel, že ministryně obrany Černochová již dosáhla svou nekompetentností, zbrklými a škodlivými výroky a trapností samého dna politické únosnosti, mohl být zklamán. Toho dne totiž v Poslanecké sněmovně, kam přišla v saku a v tričku s obrázkem letounu F-35 na hrudi, oslovila předsedu hnutí ANO Andreje Babiše slovy: „Často od kolegů z ANO slýchám, že nevědí, kdo všechno bude používat F-35. Tak nejen pro ně - budou ji používat až na pár výjimek prakticky všichni. Víte proč, pane předsedo Babiši? Protože F-35 je nejoblíbenější holka v Alianci! Věřím, že Vám to bude můj osobní dárek (tričko s obrázkem letounu F-35 – pozn. autora) připomínat.“

Zdeněk Lanz: RC modely pro ministryni obrany Černochovou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministryně obrany Jana Černochová

O, kulantně řečeno, problematickém nákupu amerických stíhacích bombardérů F-35A Lightning II, schopných průniku do hlídaného vzdušného prostoru a provedení taktického jaderného úderu, již bylo řečeno a napsáno mnoho. Stejně jako o tom, že pro zachování našeho funkčního nadzvukového letectva by bylo rozumnější pokračovat cestou švédsko/britských Jas-39 Gripen, které by pro případ naší nutné obrany byly zřejmě dostačující, když navíc poměr cena/výkon je oproti F-35 mnohem příznivější. Ale ministryně obrany si, podobně jako malé děcko hračku, vymohla „americké řešení“, jež se zcela vymyká reálným možnostem našeho již tak zdecimovaného státního rozpočtu.

A to, že „končí veškerá legrace“ předvedla paní ministryně v pondělí 29. ledna 2024, kdy společně s americkým velvyslancem podepsala memorandum o porozumění mezi Českem a USA a smlouvu na nákup letounů 5. generace za celkem 150 miliard Kč. Ve své nedočkavosti zhruba o měsíc dřív, než měl uplynout nejzazší termín.

Asi nebude daleko od pravdy ten, kdo si myslí, že ministryně obrany škodí České republice. „To je sice hezké“, ale jak jí v tom zabránit, když nákup těchto drahých „hraček“ podporuje vláda, která má navíc v Poslanecké sněmovně převahu 108?

Jedno řešení bych měl. Napadlo mě to hned, jak jsem na videu uviděl ministryni Černochovou, jak si hraje s modelem tanku. Uspořádat sbírku a koupit jí model F-35. V nabídce internetového obchodu rcobchod.cz je F-35 Lightning II k dispozici za „pouhých“ 2.990,- Kč. A objednat jich rovnou těch plánovaných 24. Dělá to 71.760 Kč. Vyjde to tedy mnohem levněji a budou k dispozici dříve, než ty opravdové. A až odejde současná ministryně obrany společně s celou vládou na smetiště dějin, bude mít příští, snad alespoň trochu „pročeská vláda“, možnost rozumně rozhodnout, jaká letadla pro obranu republiky skutečně potřebujeme a zároveň na která reálně máme.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

věcná diskuze

Dobrý den, máte dojem, že se na půdě Sněmovny odehrává věcná diskuze? Já mám spíš dojem, že koalice ani diskutovat nechce, že si je jistá svou většinou a naopak opozice obstruuje (většinou až moc), aby se zviditelnila. Nějaký smysluplný dialog mezi vládou a opozicí nevidím a myslím, že je chyba na o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: Mafiozní manipulace před volbami do EP pokračují

15:57 Jiří Paroubek: Mafiozní manipulace před volbami do EP pokračují

Zdá se, že mainstreamové agentury pro výzkum veřejného mínění tvoří nerozbornou jednotu.