Drulák: Válku už připravují. I to, jak nás tam zatáhnout. Zde důkaz

28.02.2024 9:24 | Rozhovor

Přímá účast NATO na Ukrajině? „Chápu to tak, že část establishmentu v NATO skutečně vážně připravuje a plánuje válku s Ruskem," řekl ParlamentnímListům.cz politolog, profesor Petr Drulák. Důkaz? „To, že se náš náčelník generálního štábu objevuje v médiích mnohem častěji než kdokoliv z jeho předchůdců, není náhoda. To stejné vidíme i v ostatních členských státech NATO, proto si dovoluji tvrdit, že je to koordinovaná akce a nikoli úlet jednoho generála," soudí Drulák. „Obávám se, že už mohou být připravené i operace pod falešnou vlajkou, která nás do té války mohou zatáhnout," myslí si.

Drulák: Válku už připravují. I to, jak nás tam zatáhnout. Zde důkaz
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Drulák

Slovenský premiér Fico před pár dny vystoupil s tím, že některé členské státy NATO zvažují vyslání svých vojáků na Ukrajinu. Schytal za to bouřlivou kritiku, že si vymýšlí a straší v zájmu Ruska. Po pondělním jednání v Paříži ale francouzský prezident Macron sdělil, že takový plán skutečně nelze vyloučit. Co si z toho vzít? Sledoval tím Macron něco?

To lze přesně říci jen stěží. Jisté je, že Macronovi doma hoří půda pod nohama. O víkendu zažil obrovské fiasko, když se vydal na zemědělský salon, což je nejvýznamnější francouzská zemědělská akce roku a každý prezident tam vždy chodil. Macron tam dorazil s regimentem četníků, protože bylo zřejmé, že na něho jsou zemědělci nabroušení. Nemohl tam ani promluvit, protože na něho jen pískali a křičeli. Takto potupné přijetí ještě žádný prezident nezažil. Na domácí scéně obrovským způsobem ztrácí. Proto chtěl možná pozornost obrátit do zahraničí.

Řekněme si nejprve, proč to setkání k Ukrajině vlastně svolával, protože jeho kompetence není svolávat takové summity. Udělal to podle mého soudu proto, aby dal na odiv, že je respektovaný mezinárodní státník. Šlo o PR akci, která se trochu vymkla. Chtěl vyslat zprávu, že mu to sice doma moc nejde, ale venku je respektován. Pravdou je, že agenda, před kterou varoval Fico a která se na summitu skutečně probírala, dalece překračuje všechno, co se dosud dělo. Skutečně se tam hovořilo o připravenosti států vyslat své vojáky na Ukrajinu. Samozřejmě to bylo maskováno obvyklou kličkou, že by to byli pouze nějací trenéři a školitelé. Je potřeba si uvědomit, že přesně tímto způsobem začalo americké angažmá ve Vietnamu. Když se začne takto mluvit, každému je jasné, o co jde. 

Myslíte, že si sám Macron uvědomoval, co touto akcí v Paříži spustí, anebo se mu to vymklo z rukou?

Zda je to tak, že se agendy Macronova summitu zmocnili nějací atlantisté, kterých ve Francii není málo a prezident sám se stal obětí něčeho, co sám spustil, aniž by věděl kam to povede, anebo sám hraje tuto americkou hru, těžko říci. Z geopolitického hlediska je zřejmé, že Američané ustupují a chtějí, aby se Evropa víc angažovala. Dosud to bylo chápáno tak, že to Evropa zaplatí. Teď to posunuli dál s tím, že se začalo uvažovat o evropské vojenské angažovanosti. Musím říci, že tohle úplně nezapadá do vzorce francouzské diplomacie, proto na to nemám pohotovou odpověď. 

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Radim Panenka

MUDr. Milan Brázdil byl položen dotaz

Podle mě dezinformujete vy, když tvrdíte, co tvrdíte

Dobrý den, pane Brázdile, obracím se na vás zde, protože mi to přijde důvěryhodnější, i když mi zřejmě neodpovíte, snad si to aspoň přečtete. Jestli vás zajímá, co si myslím o korespondenční volbě tak vám řeknu, že je mi to úplně jedno, spíš mě štve, že vy poslanci (koalice i opozice) řešíte právě t...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Celé dětství a mládí v socialismu, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseIvana1 , 28.02.2024 11:10:56
jsem poslouchala tehdejší komunistické politiky, že Sovětský Svaz je naším přítelem a USA nepřítelem. Nemyslela jsem si to, stejně jako moji rodiče. Kašlala jsem na to, a jako mladý člověk žila svůj veselý mladý život. Jako dospělý člověk poslouchám (od majetkového převratu v roce 1989), že USA jsou naším přítelem a Rusko nepřítelem. Nemyslím si to, a čím jsem starší, tím víc mi lži o Rusku a politické kecy o přátelství s USA lezou na nervy. Stejně jako většině spravedlivých lidí této země. Vlastně si myslím, že USA jsou naším nepřítelem, kterému na nás vůbec nezáleží, a kolektivní západ nás v těžkých chvílích opět, jako vždy, zradí. Dokonce nás dnešní samozvaní političtí kolaboranti začínají pronásledovat za naše názory ještě více než komouši v 80. letech. Tehdy se tak nějak vědělo, jak to je doopravdy. Dnes kecají o svobodě a právu, a přitom začínají utahovat šrouby. Pomalu a jistě, abychom si "zvykali". Za to je nenávidím, paradoxně, ještě více než ty prolhané komouše dříve. Salámová metoda a systematické porušování všech slibů, odůvodněné jimi vykonstruovanými důvody. To, že Rusáci stojí většinově za Putinem, nemá příčinu jen ve strachu. A to, že my nestojíme většinově za NATO a USA má příčinu v obyčejném lidském smyslu pro spravedlnost, "pravdu a lásku". A je víc než jisté, že rusáci budou vždy bojovat za své spravedlivé přesvědčení a my bojovat nebudeme. Jsem sama zvědavá, kolik nových "českých partyzánů" povstane v případě války za americké zájmy.

|  35 |  0

Další články z rubriky

„Srab Rakušan. Vrátit mu to do toho jeho...“ Matka studentky zabité na FF UK po včerejšku přitvrdila

9:14 „Srab Rakušan. Vrátit mu to do toho jeho...“ Matka studentky zabité na FF UK po včerejšku přitvrdila

Včera mohla poprvé nahlédnout do kompletního vyšetřovacího spisu masové vraždy spáchané Davidem Kozá…