Hradec Králové: Přípravy na druhé kolo voleb se rozjely

14.01.2013 9:15

Bez vážnějších obtíží se v Hradci Králové uskutečnilo první kolo prezidentských voleb. Účast ve sto volebních okrscích na území Hradce Králové byla 67,73 %.

Hradec Králové: Přípravy na druhé kolo voleb se rozjely
Foto: hradeckralove.org
Popisek: Pohled na historické náměstí v Hradci Králové

Kuklenský volební okrsek dokonce navštívili mezinárodní pozorovatelé.  Za necelé dva týdny budou voliči rozhodovat o tom, kdo se stane prezidentem. V prvním kole totiž nezískal nadpoloviční většinu celkového počtu hlasů žádný z kandidátů. Královéhradecký magistrát se připravuje na pokračování voleb už teď, voliči mohou žádat o voličské průkazy, hlasovací lístky pro ně budou připraveny ve volebních místnostech.

Jelikož v prvním kole volby prezidenta nezískal nadpoloviční většinu z celkového počtu platných hlasů žádný z kandidátů, koná se druhé kolo volby prezidenta. Volební místnosti se veřejnosti opět otevřou na stejných místech v pátek 25. ledna 2013 od 14 hodin do 22 hodin a v sobotu 26. ledna 2013 od 8 hodin do 14 hodin. O voličské průkazy pro druhé kolo prezidentské volby je možné požádat v listinné podobě s ověřeným podpisem nebo v elektronické podobě podepsané uznávaným elektronickým podpisem nebo prostřednictvím datové schránky do pátku 18. ledna 2013. Osobně lze žádat do středy 23. ledna 2013. Žádosti se podávají na obecním úřadě podle místa trvalého pobytu voliče. Do druhého kola volby postupují Miloš Zeman a Karel Schwarzenberg, kteří obdrželi v prvním kole nejvíce hlasů.

Na základě povolení, které vydala Státní volební komise, v souladu s § 7, odst. 2 zákona č. 275/2012 o volbě prezidenta se do volebního okrsku č. 45 – v Hradci Králové v základné škole Kukleny dostavili mezinárodní pozorovatelé z Běloruska a Litvy. „Sledovali průběh hlasování v tomto okrsku a zejména je zajímalo, zda je do volební místnosti bezbariérový přístup a jak komise vyhoví voliči, který se nemůže ze zdravotních důvodů dostavit do volební místnosti. Se zabezpečením a organizací voleb byli spokojeni,“ vysvětluje Ľudmila Ducháčová, vedoucí správního odboru Magistrátu města Hradec Králové.

„Strážníci královéhradecké městské policie kontrolovali po dobu prvního kola prezidentské volby dodržování veřejného pořádku ve všech volebních místnostech. Ve spojení byli se všemi komisemi. Stejným způsobem budou dohlížet také na kolo druhé za dva týdny. V sobotu byla přivolána hlídka do jedné z volebních místností v Malšovicích, kde se jeden z oprávněných voličů dožadoval volebního lístku jednoho z vyřazených kandidátů, který do prezidentské volby nepostoupil. Přivolaná hlídka situaci ve volební místnosti uklidnila,“ říká Miroslav Hloušek, ředitel Městské policie Hradec Králové.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Hradeckralove.org

Tomio Okamura byl položen dotaz

Dobrý den, pane Okamuro,

je SPD ochotná ke spolupráci, příp. k vytvoření koalice s KSČM pro parlamentní volby v příštím roce? Děkuji.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ústí nad Labem: Opravy na ústeckých školách pokračují

7:31 Ústí nad Labem: Opravy na ústeckých školách pokračují

V rámci modernizace a zvelebování ústeckých škol budou vyměněna okna a dveře na dvou základních škol…