„Tohle brutálně dopadne na lidi.“ ČSSD představila kandidáty do Senátu. Tiskovka se změnila v drsný útok na Fialu

14.07.2022 20:15 | Zprávy

ČSSD v týdnu představila tři kandidáty do Senátu v pražských obvodech. Nejzvučnějším jménem je nepochybně bývalý premiér Vladimír Špidla, který bude kandidovat na Praze 11. Kandidátka na primátorku Prahy Anna Šabatová z uskupení Solidarita zároveň oznámila, že kromě ČSSD a Zelených půjde Solidarita do pražských komunálních voleb s hnutími Budoucnost a Idealisté.

„Tohle brutálně dopadne na lidi.“ ČSSD představila kandidáty do Senátu. Tiskovka se změnila v drsný útok na Fialu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vladimír Špidla

ČSSD vysílá do senátních voleb v obvodu Praha 11 bývalého premiéra Vladimíra Špidlu, v Praze 10 sociálního pracovníka Štěpána Kavura a v Praze 6 vysokoškolského pedagoga Petra Pavlíka.

„Vzhledem ke složité situaci, ve které se Česká republika nachází, chceme postavit do senátních voleb kandidáty ve všech třech pražských volebních obvodech. Tito kandidáti celým svým životem prokazují, že jsou schopni pomáhat slabším v těžkých životních situacích,“ uvedl v úvodu tiskové konference předseda ČSSD Michal Šmarda.

Jako první vystoupil bývalý premiér Vladimír Špidla, který bude kandidovat v obvodu Praha 11. „Vladimír Špidla pomáhá lidem skrze politiku již mnoho let, dokázal to nejen ve funkci předsedy vlády, ale i na evropské úrovni. Je to člověk, na kterého je spoleh a on to ukazuje již 30 let,“ představil Šmarda prvního kandidáta.

Vladimír Špidla kandiduje za ČSSD do Senátu v obvodu Praha 11

Špidla je dle svých slov poctěn, že ho sociální demokracie oslovila a nabídku kandidatury do Senátu rád přijal. „Ty důvody, které mě k tomu vedly, jsou jasné. Politika je řemeslo, založené na zkušenosti, a té mám dostatek a cítím povinnost tyto zkušenosti dát k dispozici sociální demokracii a České republice v této těžké době,“ prohlásil Špidla a přidal první výtku směrem k vládě Petra Fialy (ODS).

„Chtěl bych především vytknout, že finanční rámec Fialovy vlády je ideologicky omezený a znemožňuje, aby byla vláda efektivní ve zvládání dlouhé krize, která je před námi. Pokud vláda nepřekročí svůj stín a nerozhodne se zvýšit příjmy veřejných rozpočtů, je ta situace neřešitelná a brutálně dopadne na velké množství lidí,“ vysvětlil Špidla svůj pohled za zvládnutí krize.

Vláda by podle něj měla zejména regulovat energetický sektor, který Špidla označuje jako ekonomickou činnost ve veřejném zájmu. „Je také velmi zřejmé, že energetika je ekonomická činnost ve veřejném zájmu a není to čistě tržní záležitost, a proto budu bojovat, aby energetika byla odpovídajícím způsobem regulovaná. Ta současná situace například volá po zavedení přirážky k dani z příjmů v energetickém sektoru, protože jejich současné platy a peníze nejsou dány jejich schopnostmi, ale okolnostmi,“ prohlásil Špidla.

„To souvisí s dlouhodobým názorem ČSSD na uplatnění sektorové daně. Toto téma si postupně volí další strany, čili tyto úvahy jsou reálné. Od března máme plán ‚záchranný kruh proti chudobě; tento plán může pomoci v současné krizi. Jsem sociální demokrat, a proto věřím v pokrok. Kolektivním úsilím lze situaci zlepšit,“ dodal Špidla, že sociální demokracie a její plány jsou tou pravou cestou ven z krize.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

priority EU

Je více než jasné, že se stanete europoslankyní. Na co se budete chtít zaměřit? Co je podle vás ten největší problém EU? Hodně se mluví o migraci nebo o zrušení grean dealu, přijde mi, že je tu ale třeba i ekonomický problém, kdy je EU nekonkurence schopná vůči Číně, a to moc nikdo neřeší...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

14:30 To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

Členové ústavněprávního výboru Senátu dali zelenou petici 15 tisíc zemědělců. Ti chtějí zrušit Fialo…