Žaloba na Zemana! Projde tajným hlasováním senátorů? Máme pro vás zásadní informace

24.07.2019 16:33 | Zprávy

Ústavní žaloba na prezidenta Zemana má v Senátu šanci projít. I kdyby však dvě třetiny přítomných členů horní komory českého parlamentu návrh podpořily, tím zřejmě všechno skončí. Žaloba by byla v případě schválení odeslána do Poslanecké sněmovny a tam narazí. ParlamentníListy.cz zjišťovaly, jaké je rozložení sil i nálady v senátních kuloárech.

Žaloba na Zemana! Projde tajným hlasováním senátorů? Máme pro vás zásadní informace
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor Václav Láska

Situace v Senátu není stála zcela jasná. Žaloba na prezidenta by sice projít mohla, řada senátorů se podle našich zjištění bude rozhodovat až na poslední chvíli. To ale ještě nemusí nic znamenat. 

Pro pohnání hlavy státu před Ústavní soud, kde v případě “uznání viny” existuje pouze jediný trest a to ztráta prezidentského mandátu, by se totiž musely vyslovit minimálně tři pětiny všech poslanců. Tedy 120 poslanců, což je počet, který opozice rozhodně nemá a nelze čekat, že by poslanci hnutí ANO, ČSSD, KSČM či SPD pro něco takového zvedli ruku.

Jaké je rozložení sil v Senátu pro večerní neveřejné hlasování? V horní komoře je celkem šest senátorských klubů a tři nezařazení senátoři. Klub Starostů a nezávislých bude dle veřejných prohlášení většinově hlasovat pro podání žaloby (v případě plné účasti je to 19 senátorů). Klub KDU-ČSL dle slov šéfa Petra Šilara též většinově žalobu podpoří (klub má 15 členů).

Občanští demokraté mají v Senátu sice druhý nejpočetnější klub (18 členů), nicméně už teď je jisté, že minimálně tři jeho členové žalobu nepodpoří. Prvním je samotný předseda Senátu Jaroslav Kubera, který své stanovisko potvrdil ve středu ráno přímo ParlamentnímListům.cz. Druhým je senátor Tomáš Jirsa, který svůj názor sdělil před více než týdnem, rovněž pro PL, a ve středu redakci potvrdil, že na svém stanovisku trvá. 

Třetím senátorem, který je členem klubu ODS, a žalobu nepodpoří, je slovácký senátor Ivo Valenta. “„Pro ústavní žalobu hlasovat nebudu. Nesouhlasím totiž s jejím obsahem ani se zvolenou formou,“ sdělil redakci senátor Valenta.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

válka

Fakt si myslíte, že NATO, což jsme i my, chce válku s Ruskem? Máte proto nějaké důkazy? A myslíte si, že i Ukrajina chtěla válku s Ruskem? Podle mě jediný, kdo chce válku a začalo jí, je Rusko, které by evidentně chtělo obnovit i svůj vliv v Evropě po druhé světové válce.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

14:30 To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

Členové ústavněprávního výboru Senátu dali zelenou petici 15 tisíc zemědělců. Ti chtějí zrušit Fialo…