Stanjurova válečná daň? Dráždivé. Ve válce nejsme, ale... Černochová dala karty na stůl

15.08.2022 15:37 | Zprávy

Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) hájí plánované zvýšení výdajů vlády na modernizaci armády a vysvětluje, proč by se měla zavést daň, kterou ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) nazval válečnou daní. „V současnosti sice Česká republika ve válce není, ale konflikt na Ukrajině se může snadno přenést dál, je proto potřeba investovat do obranyschopnosti i za cenu toho, že výdaje státu na modernizaci armády bude kompenzovat mimořádná daň,“ uvedla Černochová.

Stanjurova válečná daň? Dráždivé. Ve válce nejsme, ale... Černochová dala karty na stůl
Foto: Hana Brožková
Popisek: Ministryně obrany Jana Černochová

Černochová v rozhovoru pro Reflex.cz vysvětlovala důvody možného zavedení mimořádné daně, ačkoliv vláda v programovém prohlášení slíbila, že daně zvyšovat nebude. „Když jsme schvalovali rozpočet na tento rok, bylo to ještě před ruskou invazí na Ukrajinu, takže v programovém prohlášení máme, že daně zvyšovat nebudeme. Ale tady vznikla situace, kterou si naše vláda nevymyslela a musíme na ni reagovat,“ hájila se Černochová.

„Termín válečná daň asi může vzbuzovat strach, že je Česká republika ve válce. Tomu tak určitě není, ale naše prakticky sousední země ve válce je. Dá se to možná nazvat jinak, jako nějaká daň na obnovu a modernizaci nebo solidární daň, třeba také na tu uprchlickou krizi. Teď je to ve fázi, kdy se o tom jako ministři budeme bavit, ještě jsme nic neschválili,“ dodala ministryně obrany s tím, že Stanjurovo označení daně jako válečné je možná zbytečně dráždivé.

Vláda by podle Černochové měla vylepšit komunikaci s lidmi a lépe jim vysvětlit, že modernizace armády je potřeba. „Ty boje se velmi snadno mohou přesunout dál, a proto se ta modernizace do budoucna může velmi vyplatit pro případ, kdy se bude potřeba po nějakou nezbytnou dobu bránit, než nám v případném boji pomůžou jednotky NATO. Můžeme být vděční našim politickým předchůdcům, že dotáhli do konce náš vstup do NATO nebo Evropské unie, protože členství v těchto organizacích, ačkoliv v případě EU leckdy se skřípěním zubů, je pro nás nesmírně významné. A to teď právě nejvíce chybí Ukrajině,“ přemýšlela Černochová.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: jma

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

válka

Fakt si myslíte, že NATO, což jsme i my, chce válku s Ruskem? Máte proto nějaké důkazy? A myslíte si, že i Ukrajina chtěla válku s Ruskem? Podle mě jediný, kdo chce válku a začalo jí, je Rusko, které by evidentně chtělo obnovit i svůj vliv v Evropě po druhé světové válce.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Nejde tolerovat.“ Jandejsek žene Petra Fialu k soudu. Slova o Kremlu ho mohou vyjít draho

8:22 „Nejde tolerovat.“ Jandejsek žene Petra Fialu k soudu. Slova o Kremlu ho mohou vyjít draho

Na premiéra Petra Fialu míří soudní žaloba. Měl by se omluvit a zaplatit více než půl milionu korun.…