Ten nezná Zemana. Sprostá slova na „ministra“ Pirátů. Žhaví se dráty, údiv v ODS

Spustit čtení článku
Tato funkce je povolena jen předplatitelům typu Lepší čtení a vyšší.
09.11.2021 4:35 | Zprávy

Piráti ve vládě aneb konec diplomacie v Čechách? Válka Lipavského s prezidentem? Taková úvaha po vzoru názvu známého českého filmu se podle zdrojů ParlamentníchListů.cz nese politickými kuloáry i částí diplomatického sboru. Poprask totiž způsobily výroky pirátského kandidáta na post ministra zahraničí Jana Lipavského, který se prý už nejen chová, jako by ministrem byl, ale začíná bořit základní diplomatické principy. „Tohle je překročení poslední linie. Konec srandy,” padlo zcela vážně.

Ten nezná Zemana. Sprostá slova na „ministra“ Pirátů. Žhaví se dráty, údiv v ODS
Foto: flickr.com
Popisek: Jan Lipavský (Piráti)

Pokud by se Jan Lipavský nakonec ministrem zahraničních věcí stal, což vůbec není jisté, mohla by prý právě jeho osoba v budoucnu zbořit nejen autoritu české zahraniční politiky, ale potenciálně možná i pětikoaliční vládu.

Naší redakci se v průběhu pondělního večera ozvalo několik lidí. Šlo o elitní diplomaty a významné úředníky z Černínského paláce. Všichni prakticky jako jeden muž neskrývali rozčarování. Což je pro slova, která jsme slyšeli, velmi mírné označení. Důvod? Prohlášení pirátského adepta na post ministra zahraničních věcí Jana Lipavského. Nejde už pouze o jeho spíše protiizraelské postoje, ale nyní také o samé základy čitelné a slušné diplomacie. 

Lipavský se totiž nechal slyšet, že jakmile nastoupí do vlády v pozici šéfa české diplomacie, pomyslně roztrhá již schválené některé nominace na posty velvyslanců ČR. Mezi nimi například dosluhujícího ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha do Finska, ale také zástupce ředitele zahraničního odboru Hradu Petra Pirunčíka, který měl odjet coby ambasador do Kyjeva.

Nejde totiž o nějaké administrativní rozhodnutí ve smyslu, že se prostě jejich pověřovací dekrety škrtnou a vyberou se noví lidé. Tak jednoduše to v diplomacii nefunguje, což si, jak jsme se dozvěděli, uvědomují i ti největší diplomatičtí amatéři. „Než jsem vám volal, musel jsem jít na vzduch do zimy vychladnout. Stejně těžko hledám slova, jak toho idiota nazvat jinak. Beze srandy, na české politické scéně se za 30 let neobjevil větší pitomec. Nevím, jestli je jen tak blbý, nebo to celé dělá z nějaké perverzní zlomyslnosti. Ale ty jeho plány nejsou jen o pomstě jeho politickým protivníkům, on tím ohrožuje samu podstatu české zahraniční politiky, ohrožuje elementární vážnost a autoritu našich diplomatů ve světě, kterou jsme tady od listopadu 1989 budovali,” řekl nám elitní diplomat pod podmínkou jeho anonymity.

„Tady přestává veškerá legrace. Lipavský překročil všechny myslitelné červené linie. V životě by mě nenapadlo, že se toho dožiju. Jen během poslední hodiny jsem mluvil s několika zahraničními kolegy, kteří mi zděšeni volali, co se to v Praze děje a na co se mají připravit. Smutné je, že jsem jim neuměl odpovědět. Lipavský fakt překročil veškeré meze. Jestli bude pětikoalice trvat na jeho jmenování, snad ještě skončím. Tohle nemám zapotřebí. Diplomacie není hračka, kterou když dítě rozmlátí, tak mu rodiče koupí jinou. U téhle zkázy jim svítit nehodlám,” dodal diplomat. Nutno podotknout, že k pojmenování Jana Lipavského použil hodně expresivní termíny, které jsme ani necitovali. Redakce daného člověka dobře zná a ví, že se k vulgaritám prakticky neuchyluje. Tolik k vážnosti situace.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
MUDr. Ivan David, CSc. byl položen dotaz

členství v EU

Dobrý den, jestli vás chápu dobře, tak jste před 20 lety byl pro vstup do EU, ale teď z ní chcete vystoupit. Co vás nejvíc zklamalo? A jestli tehdy byl podle vás náš vstup do EU nevyhnutelný, není i teď naše setrvání v ní nevyhnutelné? Protože EU asi ještě min nějaký čas existovat bude, a otázkou je...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Nejde tolerovat.“ Jandejsek žene Petra Fialu k soudu. Slova o Kremlu ho mohou vyjít draho

8:22 „Nejde tolerovat.“ Jandejsek žene Petra Fialu k soudu. Slova o Kremlu ho mohou vyjít draho

Na premiéra Petra Fialu míří soudní žaloba. Měl by se omluvit a zaplatit více než půl milionu korun.…