Michal Malý

  • Trikolora
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,97. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

08.05.2024 20:22:18

Prý nás neosvobodili Rusové, ale Ukrajinci, píší

Prý nás neosvobodili Rusové, ale Ukrajinci, píší

Už zase kácíme pomníky a přepisujeme osnovy ve školách. Zase se pomalu vracíme k totalitě, socialismu, fašismu, který tak nějak pomalu a opatrně přestává být zlem, vždyť bojoval proti komunistickému Rusku, že?

Přepisování historie nemá za cíl ji změnit, protože ji změnit nelze. Nelze ji ani zapomenout, ale jen do doby, kdy budou žít pamětníci. I proto se školství namísto toho, aby vzdělávalo, snaží vychovávat novou generaci, která si pamatovat nemůže. To je ale také zásadní chyba mnoha rodičů, kteří ignorují výchovu a ponechávají na škole, aby jejich děli masírovala.

Dějiny se přepsat nedají. Pokouší se je zamlčovat, zkreslovat, ale nemohou je změnit. Celé tohle zkreslování má jediný účel – zmasírovat nové generace tak, aby věřili té jejich „jediné pravdě“. Je trapné tvrdit, že nás neosvobodili Rusové, ale Ukrajinci a argumentovat názvem 1. Ukrajinský front. Přitom jeho národnostní složení je známé: 595 957 Rusů, 342 510 Ukrajinců, 21 690 Bělorusů.

Spojovat 80 let starou historii a dnešek je absurdita. Dnešní Rusové nejsou tehdejší „Sověti“, dnešní Američané nejsou tehdejšími Američany. Upírat dnes Rusům kvůli dění na Ukrajině propagandisticky zásadní podíl na porážce Hitlera je prostě hnus. Volat po stržení pomníků rudoarmějců je ubohost. Stejný nesmysl je posuzovat dění na Ukrajině až od 24. února 2022 a nikoli přinejmenším od listopadu 2013.

To v žádném případě není obhajoba Ruska a jeho intervence na Ukrajině, ale obhajoba nezkreslování historie, obhajoba faktů. Od prvního dne nesouhlasím s válkou na Ukrajině stejně, jako jsem nesouhlasil s děním na Ukrajině od listopadu 2013. Každá válka je šílenost a v každé umírají nevinní, zatímco strůjci sedí v bezpečí.

Pomníky nejsou a nesmí být zdrojem nenávisti. Jsou mementem, varováním právě před nenávistí vůči odlišnému způsobu myšlení nebo chování. Pokud si nedokážeme vzít z toho poučení, byla by oběť všech hrdinů, kterým jsou pomníky věnovány, marná a zbytečná. Známých i bezejmenných. To nesmíme dopustit! To je naše odpovědnost. Díky padlým jsme se mohli narodit a žijeme.

Michal Malý, místopředseda MO Trikolora Praha 8

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama