Okamura k amnestii: Něco tak odporného, pane Klausi... Přijde trest

07.01.2013 9:09 | Zprávy

Novoroční amnestie prezidenta Václava Klause stále budí vášně svým rozsahem. Přicházejí ale i odvetné kroky. Skupina senátorů v čele s Alenou Dernerovou navrhne Ústavnímu soudu, aby se zabýval zrušením části amnestie. A senátor Tomio Okamura dokonce s právníky probírá možnost, že podá Senátu návrh na obžalování prezidenta pro vlastizradu.

Okamura k amnestii: Něco tak odporného, pane Klausi... Přijde trest
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Václav Klaus pronesl poslední novoroční projev ve svém funkčním období

Velká nespokojenost s rozhodnutím prezidenta Václava Klause vyhlásit tak rozsáhlou amnestii nekončí jen hromadnými podpisy na petici proti ní, jejichž počet už přesáhl tři sta tisíc. Hlasitě se ozývají i zákonodárci, z nichž někteří jsou přesvědčeni, že hlava státu zastavením velkých hospodářských kauz znemožnila poškozeným, aby se domohli náhrady škody.

Skupina senátorů v čele s Alenou Dernerovou hodlá navrhnout Ústavnímu soudu, aby se zabýval zrušením části amnestie. Konkrétně chtějí napadnout článek II amnestie. V něm prezident Václav Klaus zastavuje kauzy delší osmi let, u nichž viníkům hrozí maximálně deset let vězení. Z toho je zřejmé, že kvůli tomu budou muset soudy zastavovat i velké hospodářské kauzy.

Poškození lidé už se svých nároků nedomůžou

Tento článek prezidentské amnestie by se mohl mohl kauz vytunelovaného fondu Trend, konkursů kolem soudce Jiřího Berky či vytunelovaného H-Systemu. Podle senátorky Aleny Dernerové, zvolené za Severočechy.cz, tento článek odporuje Listině základních práv a svobod, protože znevýhodňuje jednu skupinu proti druhé.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Tomio Okamura byl položen dotaz

Co je podle vás příčinou vašeho neúspěchu?

Podle mě to souvisí i s tím, že se jste chytli papalášské manýry. Už jsem to třeba psala panu Fialovi, když tvrdil, jak je neetické někomu odebrat náhrady, když nepracuje a co myslíte, odpověděl mi alespoň? Ne. Vám už také většina z nás nestojí ani za odpověď. Dřív jste byli mnohem otevřenější. Naví...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…