TOP 09 předhání modří ptáci. Může za to i Klaus

30.05.2013 4:45 | Zprávy

POLITOLOGOVÉ Konkurenční pravicové strany ODS a TOP 09 se přetahují maximálně o třetinu svých voličů, zbývající dvě třetiny by k rivalovi nikdy nepřeběhly. V případě ODS se jedná o ty, kteří si pomohli díky Klausově privatizaci, u TOP 09 to jsou zase bývalí příznivci menších, nyní už často rozpadlých, stran. V roce zbývajícím do voleb bude na ODS, zda vytáhne trumf v podobě ekonomického tématu.

TOP 09 předhání modří ptáci. Může za to i Klaus
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volební místnost

Nejnovější průzkum stranických preferencí podle agentury STEM je dalším potvrzením skutečnosti, že se na pravé části politického spektra začínají misky vah naklánět pozvolna ve prospěch ODS. „Na druhém a třetím místě jsou TOP 09 a ODS s téměř shodným ziskem ve stranických preferencích. V modelovém volebním výsledku by TOP 09 získala 15 a ODS 16 procent. Pro ODS to znamená zlepšení nejen v počtu příznivců, ale i v podílu pravděpodobných voličů se silnějším vztahem k volené straně,“ uvádí STEM jako jedno ze základních zjištění průzkumu.

Rok před řádnými parlamentními volbami se v souvislostmi s děním na pražském magistrátu objevily hlasy, že mezi oběma stranami už se rozhořel boj o hlasy, protože cílí na stejné voliče. „S tím bych nesouhlasil. Obě strany se perou maximálně o třetinovou část, ale ten zbytek jsou odlišní voliči. Stoupenci TOPky jsou tak ze třetiny bývalí voliči ODS, ale ty další dvě třetiny jsou úplně jiná kategorie,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz politolog Jiří Bystřický.

Komu pomohla privatizace, ten už bude navždy volit ODS

Přitom upozorňuje, že vždy budou existovat voliči, kteří nebudou nikdy váhat nad hlasem pro ODS a které tedy TOP 09 nikdy získat nemůže. „ODS si díky té tzv. privatizaci vlastně vytvořila voliče, definitivně a závazně, přičemž se voličský potenciál kryje s ekonomickým zájmem. To Václav Klaus udělal nejlépe, jak mohl, že si vyrobil voliče. Jakmile ti lidé přišli určitým způsobem na to, jak převést státní majetek na soukromý, tak ti už zůstanou navždy ODSáky, ať se bude dít cokoli,“ myslí si politolog.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Tomio Okamura byl položen dotaz

Co je podle vás příčinou vašeho neúspěchu?

Podle mě to souvisí i s tím, že se jste chytli papalášské manýry. Už jsem to třeba psala panu Fialovi, když tvrdil, jak je neetické někomu odebrat náhrady, když nepracuje a co myslíte, odpověděl mi alespoň? Ne. Vám už také většina z nás nestojí ani za odpověď. Dřív jste byli mnohem otevřenější. Naví...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…