Policie ČR: Schválení dohody o vině a trestu - dotace muzeu

06.04.2024 11:44 | Tisková zpráva

Krajský soud v Ostravě, pobočka v Olomouci, dnes schválil dohodu o vině a trestu s trojicí obviněných osob, které byly stíhány v souvislosti s projektem Vlastivědného muzea v Olomouci dotovaného z prostředků Evropské unie. Věc se týká poskytnutých dotací muzeu ve výši cca 14 milionů korun v rámci projektu s názvem "Virtuální muzeum ve výuce - využití nových digitálních technologií v propojení formálního a neformálního vzdělávání".

Policie ČR: Schválení dohody o vině a trestu - dotace muzeu
Foto: Policie ČR
Popisek: Policie ČR, logo.

Dohodu o vině a trestu uzavřel ve Zlíně dne 29. ledna 2024 evropský pověřený žalobce Úřadu evropského veřejného žalobce (EPPO).
          
V listopadu 2021 byla jedna osoba obviněna Národní centrálou proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (NCOZ) z trestných činů „přijetí úplatku“ a „legalizace výnosů z trestné činnosti“. V květnu 2023 došlo k rozšíření trestního stíhání u této osoby a následně k obvinění dalších dvou osob, a to z trestných činů „dotačního podvodu“, „poškození finančních zájmů Evropské unie“, „zjednání výhody při zadání veřejné zakázky, při veřejné soutěži a veřejné dražbě“ (2 osoby) a „zneužití pravomoci úřední osoby“ (1 osoba).

Všechny tři osoby se k trestné činnosti doznaly a byly pravomocně odsouzeny k trestům odnětí svobody v trvání 3 let s podmíněným odkladem na dobu 5 let. Všem osobám byly dále uloženy peněžité tresty (510 tisíc Kč, 500 tisíc Kč a 400 tisíc Kč) a desetileté zákazy činnosti spočívající v zákazu jednat s dotačními orgány a účastnit se dotačních řízení. Odsouzeným byla rovněž uložena povinnost nahradit způsobenou škodu (kterou v průběhu trestního řízení osoby již částečně uhradily).  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

věcná diskuze

Dobrý den, máte dojem, že se na půdě Sněmovny odehrává věcná diskuze? Já mám spíš dojem, že koalice ani diskutovat nechce, že si je jistá svou většinou a naopak opozice obstruuje (většinou až moc), aby se zviditelnila. Nějaký smysluplný dialog mezi vládou a opozicí nevidím a myslím, že je chyba na o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo obrany: LOM PRAHA uzavřel dohodu o průmyslové spolupráci v projektu F-35

22:03 Ministerstvo obrany: LOM PRAHA uzavřel dohodu o průmyslové spolupráci v projektu F-35

V pondělí 20. května 2024 byla uzavřena Dohoda o projektu průmyslové spolupráce (ICPA – Industrial C…