Úřad vlády: Tripartita se zabývala aktuální situací v zemědělství či problematikou duálního vzdělávání

07.05.2024 10:17 | Tisková zpráva

V pondělí 6. května 2024 se ve Strakově akademii uskutečnilo 175. plenární zasedání Rady hospodářské a sociální dohody ČR. Zástupci vlády, zaměstnavatelů a odborů řešili mimo jiné aktuální situaci v zemědělství, ukotvení duálního systému vzdělávání do školského systému či vytvoření seznamu zemí, jejichž občané nebudou potřebovat k práci v Česku zvláštní povolení.

Úřad vlády: Tripartita se zabývala aktuální situací v zemědělství či problematikou duálního vzdělávání
Foto: Hans Štembera
Popisek: Před Úřadem vlády

Tripartita projednala aktuální situaci v zemědělství. Ministr zemědělství informoval sociální partnery o vývoji v rámci EU i na národní úrovni a o možnostech státu, jak zemědělcům pomoci jejich problémy řešit. Jedná se především o nízké ceny některých plodin na komoditních burzách, problémy zaviněné výkyvy počasí či vysokou míru byrokracie.

Ministr Výborný shrnul výsledky dosavadních jednání české vlády na evropské úrovni, jež mají za cíl ochránit české producenty, a představil i mimořádnou finanční pomoc, kterou zemědělci dostanou už v první polovině letošního roku. Zmínil i další mimořádnou pomoc, kterou vláda projedná pro sektor ovocnářství, školkařství a další postižené nedávnými mrazy.

Anketa

Prospěla by české demokracii korespondenční volba občanů ze zahraničí?

hlasovalo: 26935 lidí

Sociální partneři se věnovali rovněž problematice zavádění prvků duálního vzdělávání do školského systému. Jedná se o větší zapojení firem do odborného vzdělávání, což je i jeden ze závazků obsažených v programovém prohlášení vlády. Vláda zaměstnavatelům a odborářům představila návrh paragrafovaného znění novely školského zákona, která počítá s rozšířením odborného vzdělávání na dobrovolném smluvním základě o možnost odborného výcviku v certifikovaných firmách.

Návrh vychází z odborné diskuse se zaměstnavateli i z diskusí na tzv. školské tripartitě. Zástupci tripartity se dohodli, že do dvou týdnů proběhne další jednání o možných dalších návrzích změn tak, aby výslednou dohodu stihla vláda prosadit v Parlamentu ještě do konce svého funkčního období. Cílem je, aby absolventi více odpovídali potřebám trhu práce.

Vláda projednala se sociálními partnery také návrh nového nařízení vlády, kterým v návaznosti na novelu zákona o zaměstnanosti chce sestavit seznam tzv. bezpečných států mimo EU, jejichž občané by mohli, pokud si vyřídí vstup na české území, přijít do Česka za prací bez nutnosti získat pro to zvláštní povolení (např. zaměstnaneckou kartu nebo tzv. modrou kartu).

Jednalo by se zatím o osm států, například o Austrálii, Nový Zéland, Velkou Británii, Japonsko, Kanadu či Korejskou republiku. Cílem je za zjednodušených podmínek dostat na český pracovní trh nové potřebné pracovní síly, především vysoce kvalifikované.

Tripartita také ustavila pracovní tým RHSD ČR pro životní prostředí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomio Okamura byl položen dotaz

Dobrý den, pane Okamuro,

je SPD ochotná ke spolupráci, příp. k vytvoření koalice s KSČM pro parlamentní volby v příštím roce? Děkuji.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: V Temelíně zavezli palivo do prvního bloku. V reaktoru vydrží déle

11:44 ČEZ: V Temelíně zavezli palivo do prvního bloku. V reaktoru vydrží déle

Přesně 163 palivových souborů umístili energetici do reaktoru odstaveného prvního bloku. Nově je mez…