Nová doba. „Provedou jim to záměrně.“ Děti platí za potřeby LGBT rodičů

Spustit čtení článku
Tato funkce je povolena jen předplatitelům typu Lepší čtení a vyšší.
09.08.2023 17:59 | Analýza

„Když Prague Pride v roce 2011 začínal, tak se o tom ani neodvážili mluvit,“ vzpomíná komentátor a aktivista Michal Semín na to, jak se tenkrát řešilo téma LGBT a zakládání rodin. Nyní se už o tématu mluví. I se vším, co s tím souvisí, tedy s „odnošením“ dítěte pro někoho jiného, darováním vajíček, spermatu a s právem na to znát své skutečné rodiče. „Takové dítě nezná svou matku ani svého otce, což může v životě přinést problémy,“ varuje Semín a dodává, že homosexuální páry se snaží naplnit svou přirozenou potřebu, ale platí za to děti.

Nová doba. „Provedou jim to záměrně.“ Děti platí za potřeby LGBT rodičů
Foto: Hana Brožková
Popisek: Zahájení LGBT+ festivalu Prague. Zúčastnil se i ministr zahraničí Jan Lipavský, který promluvil k návštěvníkům

Součástí týdne Prague Pride byl i přípravný kurs pro lesby, gaye, bisexuály, transgender osoby a další identity, které plánují založit rodinu. Pod názvem Plánování duhové rodiny jsou instruováni především ohledně právních aspektů osvojování dětí. ParlamentníListy.cz byly v „Duhovém domě“ zřízeném na Střeleckém ostrově u toho.

„Já si vzpomínám, když Prague Pride v roce 2011 začínal, tak se o tom ani neodvážili mluvit,“ poznamenává k tomu pro ParlamentníListy.cz křesťanský aktivista a komentátor Michal Semín. Veřejně se tehdy mluvilo pouze o registrovaném partnerství a o světě tolerance.

Vše se mění především od roku 2018, kdy nezisková organizace Prague Pride s dalšími neziskovkami založily lobbistický spolek Jsme fér, který si jako svůj cíl oficiálně klade změnu zákonné úpravy manželství a již pět let v tomto směru systematicky zpracovává poslance.

Naposledy to byl diskusní panel v Senátu, který vešel ve známost tím, že se na něm předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová při projevu o smutných osudech jejích přátel s menšinovou orientací rozplakala.

I mezi poslanci, kteří agendu podporují, ale zaznívají hlasy, že pokud bude zajištěna rovnost práv s klasickým manželstvím, je možné uvažovat o tom, že by se v případě LGBTI+ lidí našel jiný název, než „manželství“, které mnozí mají spojené s tradiční rodinou.

To však byla na debatě na Prague Pride příkře odmítnuto. „Manželství pro lesby a gaye má rovinu právní a faktickou, ale pak má jistě i rovinu symbolickou. Jde o symbol, ke kterému jsme byli všichni vychováni. Společnost je nastavená tak, že je nám od dětství vštěpováno, jak je pomalu cílem našich životů najít si toho prince a princezna bude v bílých šatech,“ vysvětlovala Tereza Kadlecová, která kurs vedla. A odmítla, že by šlo o nějaký „truc“, jak se také říká.

Tereza Kadlecová ve spolku Prague Pride vede sekci vzdělávání. Předtím v Člověku v tísni řídila jeho vzdělávací aktivity Jeden svět na školách.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo

porodnost

Paní Schillerová, nemyslíte, že alfou a omegou zvýšení porodnosti je kromě toho, co píšete hlavně zvýšení životní úrovně občanů ČR a zvýšení mezd? A jestli si to myslíte, máte i plán, jak toho docílit? A co jste proto udělali dosud - třeba za období, kdy jste byli ve vládě a třeba vy sama jste byla ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Markéta Pekarová Adamová se , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseVencaVida , 09.08.2023 18:40:25
při projevu o smutných osudech jejích přátel s menšinovou orientací rozplakala. Nad MPA pláče většina národa a s její orientací to nemá nic společného.

|  22 |  0

Další články z rubriky

„Rakušan na funkci nemá.“ Střelba v Praze, odkryty detaily. Důvěra v ministra otřesena

19:08 „Rakušan na funkci nemá.“ Střelba v Praze, odkryty detaily. Důvěra v ministra otřesena

MF Dnes zrekonstruovala z policejních dokumentů velice podrobně tragickou událost střelby na Filozof…